Airsoft – spēle, nevis ienaidnieka audzināšana

© #1 Airsoft MomStraikbola spēlētāji
Straikbola spēlētāji - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politiķi nolēmuši pasludināt ārpus likuma ne tikai airsoftu (straikbolu), bet arī peintbolu un lāzertagu, tāpat kā jebkādas citas taktiskās spēles – izrādās, tās varot apdraudēt Latviju.

RĪGA, 28. septembris — Sputnik, Jevgēnijs Leškovskis. Latvijas Airsofta asociācija, ko nodibinājis un vada Filips Korizno, apspriež jaunās ziņas par iemīļotās spēles aizliegšanu: ko iesākt, ja likumu pieņems? Ko darīt ar ieročiem, ekipējumu, kur organizēt spēles? Braukt uz citām valstīm, piemēram, uz Lietuvu?

Starp citu, kaimiņvalstī spēles bieži notiek pat bruņoto spēku poligonos, un karavīri paši tajās aktīvi piedalās un izmanto bruņutehniku. Kaimiņvalstī nebaidās, ka airsofta dalībnieki varētu apgūt "kaut ko nepareizu" un pēc tam apdraudēt "valsts vienotību".

Latvija pieteikusi karu… miermīlīgiem spēlētājiem

Nesen Latvijas parlaments otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus bēdīgi slavenajā nacionālās drošības likumā. Tie liedz privātpersonām organizēt "pusmilitāras pulcēšanās vai spēles", tādas kā airsofts (un līdz ar to arī peintbols, lāzertags un citas), kas imitē karadarbību. Minēto grozījumu autors ir Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis Kārlis Seržants. Viņš aprunājies ar Drošības policijas darbiniekiem, kuri likuši manīt: situācija valstī ar airsofta vienībām ir sarežģīta, un Seržants sācis rīkoties — kā ar cirvi cirst.

Straikbols - Sputnik Latvija
Kas Lielbritānijā tīmbildings, tas Latvijā militāra provokācija

"Airsoft ir militāra spēle, kurā piedalās armijas parauga tērpos ģērbušies cilvēki, kuri izmanto kaujas ieroču kopijas un šauj cits uz citu ar plastmasas lodītēm. Diemžēl jāsaka — daļa no šādām vienībām visai nopietni savās spēlēs tieši imitē situācijas un trenē spējas, kas ir raksturīgas armijai vai specvienībām. Un nav nekāds noslēpums, ka atsevišķi šo vienību dalībnieki ir nelojāli Latvijai. Tāpēc nav pārliecības, ka šīs iegūtās prasmes kādā brīdī vai, teiksim, X stundā nepavēršas pret valsti," — Seržants pamatoja savu drosmīgo lēmumu.

DP paskaidroja, ka patlaban Latvijā nekādi noteikumi neregulē militārās simulācijas un spēlēs izmantotos elektropneimatiskos ieročus. Specdienestu biedē, ka spēļu dalībnieki faktiski izmanto militāri taktiskās nodarbības, piemēram, teorētiski iznīcina ēkas, izseko objektus. Vārdu sakot, tīrās šausmas, jo spēļu sagatavošanā varot piedalīties personas, kas pauž atbalstu karadarbībām pret valsti.

Bet ja nu visiem izdalīt ūdens pistoles…

DP min vēl vienu tēraudcietu argumentu: airsofta ieroči atgādina īstos, tāpēc spēles dalībnieki citas valsts militārajā formas tērpā var iemidzināt pilsoņu modrību. Tie pilsoņi it kā varot pakāpeniski pierast pie spēlētājiem un nevarēšot laikus paziņot par īstu agresora iebrukumu.

Patiešām, ne ko pielikt, ne ko atņemt. Tātad, saskaņā ar DP loģiku, airsofta dalībniekiem jāģērbjas, teiksim, mikimaušu, lāču vai pūķīšu plīša kostīmos un jāskraida pa pagalmiem ar ūdens pistolēm, lai "modrie pilsoņi" viņus pavisam noteikti nesaputrotu ar "naidīgās Krievijas" kareivjiem — tos pavisam noteikti identificēs, ka viņi pēkšņi parādīsies Latvijā.

Tā nu "modrie pilsoņi" kuri pa to laiku (pēc likuma grozījumu pieņemšanas) paspēs atradināties no airsofta dalībnieku izskata, atkal saausīsies, tātad, acumirklī aptvers: tas ir Latvijas ienaidnieks, nevis vienkāršs spēles dalībnieks!

Jāpiebilst, ka iepriekš specdienests ar nacionālās drošības likuma grozījumu palīdzību pūlējās iekļaut valsts ienaidniekos pat krievu tautas daiļrades kolektīvus (tā tak ir piektā kolonna!) un visus Latvijā strādājošos krievu medijus, pat sieviešu žurnālus. Tolaik, apmēram pirms diviem gadiem kādam izdevās savaldīt DP un Saeimas deputātus. Pēc tam DP mēģināja pataisīt par valsts ienaidniekiem teju vai visus tuvcīņas mākslu klubus, ko vada nelatvieši. Sputnik Latvija par to stāstīja.

ASV helikopteris AH-64D Apache - Sputnik Latvija
Viedoklis
Polija meklē helikopterus pret krievu zemūdenēm

Diemžēl šoreiz Latvijas airsofta asociācijas dibinātājiem nav ne mazāko šaubu — jaunos nacionālās drošības likuma grozījumus pieņems jau tuvākajā laikā.

Aizliegs bērniem spēlēt "kariņu"

"Esam sarunājušies ar dažiem grozījumu autoriem. Saprotamu iemeslu dēļ nevaram stāstīt, par ko runājām, taču mums lika saprast, ka grozījumus varētu apstiprināt jau pirms Saeimas vēlēšanām," — stāsta Filips Korizno.

Viņš pats un daudzi spēlētāji, kam modrā Drošības policija izdarījusi uzbrukumu, tagad ir ļoti nenoteiktā stāvoklī: ko darīt ar ekipējumu un dārgajiem elektropneimatiskajiem ieročiem, kur pulcēties un aktīvi pavadīt laiku svaigā gaisā?

Mēs mīlam Latviju! Šajā spēlē mēs mācāmies tikai labāk spēlēt. Airsofta kustība sākās Latvijā aptuveni 2000. gados, gandrīz visi mēs esam atnākuši no peintbola, kas mūs vairs neapmierināja. Jā, mēs spēlē gan skrienam, gan šaujam (ar plastmasas lodītēm), gan izmantojam dažādu taktiku, taču tikai to, kas nepieciešama, lai pilnveidotos spēlē, nevis pret Latviju," — uzsvēra Filips Korizno.

Airsofta, peintbola, lāzertaga un citu spēļu dablīnieki, kuri Latvijā tuvākajā laikā var nonākt ārpus likuma, nesaprot: kā viņi apdraud valsti? Tad jau jāaizliedz arī bērnu "kariņi", jāpielāgo tam idejiski pārbaudītas likuma rindiņas: Latvijas ienaidniekus nedrīkst audzināt no bērnības! Nav taču jēgas precizēt: kāpēc tieši Latvijas ienaidniekus?

Lai puikas vasarā pagalmā skraida nevis ar plastmasas pistolēm, bet, piemēram, apmētājas ar pieneņu ziediem, turklāt haotiski, citādi to var nosaukt par "taktiskajiem manevriem". Un nenod Dievs, ja "modrai pilsonei", vecmāmiņai uz soliņa šķitīs, ka vecāki audzina topošos Latvijas ienaidniekus.

Karš ar drausmīgiem citplanētiešiem, nevis pret Latviju

Reālo spēļu tēmas var būt dažādas, taču to vēsturē vēl ne reizi nav izdomāta "Latvijas ieņemšana un valsts iekārtas graušana". Piemēram, var būt sižets: talibu un rietumu kareivju sadursme Tuvajos Austrumos, angļi un spāņi ceļā uz kādu zudušu pilsētu, vai par cilvēki un atnācēji no kosmosa (no datorspēles izkļuvuši realitātē).

Starp citu, aizvien biežāk airsofta sižeti tiek aizgūti no "virtuālā satura". Atdzīvojas populārā datorspēle "Stalkers". Un tādās spēlēs piedalās (te runa ir par citām valstīm) nevis desmitiem, bet gan tūkstošiem cilvēku, piemēram, oficiāli, armijas poligonos vai kādos pamestos objektos, vecā TEC, kuriem pat prātā nenāk graut kādas valsts pamatus.

Мария Бутина - Sputnik Latvija
DP pārbaudīs Marijas Butinas iespējamo saikni ar Latviju vienas fotogrāfijas dēļ

"Jau ilgus gadus aicinām pievienoties spēlē Latvijas armijas karavīrus tā, kā tas notiek Lietuvā. Kaimiņvalstī pat izmanto armijas tehniku, piemēram, atbrauc bruņotie "hammeri". Dažādu veidu spēku komandieri labprāt parādās spēlēs — paskatīties un uzslavēt: paskat, cik patriotiski, nāciet dienēt armijā. Lietuvas armija atbalsta airsoftu, pat piedāvā teritoriju, poligonus. Kāpēc Latvijā nekā tāda nav? Domājam, tā būtu labāk nekā reklāmkarogi pa visu Rīgu "Esi viens no mums, kļūsti karavīrs!" — saka Filips Korizno.

Tādas spēles svaigā gaisā ir daudz noderīgākas jauniešiem, kuri tagad visu laiku pavada pie datoriem un gadžetos. Latvijas Airsofta asociācijas pārstāvji jau sen piedāvāja mūsu politiķiem: sastādiet spēļu poligonu reģistru, sastādiet spēļu dalībnieku reģistru, lai visi būtu redzami. Kāpēc spēles jāaizliedz?

"Latvijā spēļu sabiedrība nav liela — nav ne "zaļo cilvēciņu", ne "pieklājīgo cilvēku". Mēs visi jau sen viens otru pazīstam — visi ir parasti puiši un meitenes, mūsu vidū nav valsts ienaidnieku," — piebilda Filips Korizno.    

Ziņu lente
0