DP pārbaudīs Marijas Butinas iespējamo saikni ar Latviju vienas fotogrāfijas dēļ

© AP PhotoМария Бутина
Мария Бутина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2013. gadā Marija Butina savā lapā Instagram publicēja airBaltic lidmašīnas fotogrāfiju, un tagad Drošības policija pārbaudīs, kā Krievijas pilsone varētu būt saistīta ar Latviju.

RĪGA, 26. jūlijs — Sputnik. Latvijas Drošības policija apņēmusies noskaidrot, kāda varētu būt ASV aizturētās Krievijas pilsones Marijas Butinas saikne ar Latviju. Iestāde sākusi pārbaudi, vēsta RIA Novosti.

Līdz šim Butina nav iekļuvusi Latvijas specdienestu redzeslokā, taču viņas lapā Instagram publicēta nacionālā aviopārvadātāja airBaltic lidmašīnas fotogrāfija, kas datēta ar 2013. gadu. Uzņēmumu pavada komentārs: "Pirmo reizi lidošu ar lidmašīnu ar propelleriem no Tallinas uz Rīgu. Mazliet baidos. Turbulence gaida visā krāšņumā."

Kopš 2015. gada jauni ieraksti viņas lapā Instagram nav publicēti.

 

Marija Butina aizturēta 15. jūlijā. Viņa tiek apsūdzēta par Krievijas Federācijas aģenta darbību ASV bez atbilstošas reģistrācijas Tieslietu ministrijā – iepriekš šādas apsūdzības izvirzītas lietās par spiegošanu. Butinu apsūdz par mēģinājumiem iekļūt amerikāņu sabiedriskajās organizācijas un tikties ar vietējiem politiķiem. Tiesā Butina paziņoja, ka ir nevainīga. Sievietes advokāts apliecina, ka viņa nav darījusi neko nelikumīgu, un viņas sakari ASV ir izskaidrojami ar studijām vietējā universitātē "starptautisko attiecību" specialitātē.

Iepriekš Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova atzīmēja, ka Butina aizturēta īsi pirms Krievijas un Savienoto Valstu vadītāju – Vladimira Putina un Donalda Trampa tikšanās Helsinkos, un tas nepārprotami veikts ar mērķi minimizēt samita pozitīvo efektu un paveikt to pēc iespējas īsākā laikā. Zaharova norādīja, ka rodas iespaids: FIB pilda politisku pasūtījumu, nav nekādu faktu, kas apstiprinātu Krievijas valstspiederīgajai izvirzītās apsūdzības, pretenzijas ir "pievilkās aiz ausīm".

Iepriekš KF pilnvarotā cilvēktiesību jautājumos Tatjana Moskaļkova oficiālā paziņojumā aicināja ANO un Eiropas Padomes komisārus cilvēktiesību lietās paust savu viedokli un mudināt Vašingtonu atbrīvot Butinu. Tāpat Moskaļkova lūdza ASV vēstnieku Džonu Hantsmenu apspriest jautājumu par Butinas aresta nomaiņu pret mājas arestu vai atbrīvošanu pret ķīlu. Atbildi viņa joprojām nav saņēmusi.

Butinas advokāts pastāstīja, ka patlaban studente tiek turēta atsevišķā kamerā ar "minimāliem uzturēšanās apstākļiem" izmeklēšanas izolatorā Vašingtonā, kur viņš vairākkārt apmeklējis aizdomās turamo. Pagājušajā nedēļā Butinu apmeklēja Krievijas konsulārie darbinieki. Diplomātu vizīte ieplānota šodien, turpmāk viņi plāno apmeklēt aizturēto studenti reizi nedēļā, informēja KF vēstniecība ASV.

Ziņu lente
0