Amerikā Latvijas nepilsonim piesprieda 14 gadu cietumsodu

© Foto : pixabayВзлом кода
Взлом кода - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV paziņoja spriedumu Latvijas hakera lietā. Viņš izveidoja programmu, kas ļāva krāpniekiem nozagt vairāk nekā 20 miljardus dolāru.

RĪGA, 23. septembris – Sputnik. Saskaņā ar ASV Tieslietu ministrijas informāciju, Latvijas hakerim Ruslanam Bondaram piesprieda 14 gadu cietumsodu, vēsta Mixnews.lv.

ASV Tieslietu ministrija precizē, ka Bondars ir Latvijas nepilsonis.

Надпись на компьютере Вирус - Sputnik Latvija
Imantas hakera līdzzinātājs iznācis brīvībā

Hakeri apsūdzēja spiegu programmas Scan4you izveidošanā un izmantošanā. Viņu notiesāja par tiešsaistes servisa vadīšanu, kurš palīdzēja hakeriem noteikt, vai antivīrusa programmas spēs atklāt viņa radīto kaitīgo programmnodrošinājumu. Tieslietu ministrija paskaidroja, ka kaitīgās programmas, kuras izgāja testēšanu caur Scan4you, beigās ļāva ļaunprāšiem nozagt apmēram 40 miljonus kredītkaršu un debetkaršu numurus, kā arī 70 miljonus adrešu, telefonu numuru un citu personīgo informāciju. Kopējais krāpnieku izmantotās Scan4you kaitējums tika novērtēts 20,5 miljardu dolāru apmērā.

Iepriekš ziņots, ka pret diviem vīriešiem no Latvijas – Ruslanu Bondaru un Juriju Martiševu – ASV uzsākta izmeklēšana par kaitīgo programmu tirdzniecību. Par to kļuva zināms no informācijas, publicētās Virdžīnijas štata Aleksandrijas Federālās tiesas mājaslapā. Turklāt tika ziņots, ka Bondaram aizturēšanas brīdi uz rokām bijuši 30 tūkstoši ASV dolāru.

Paziņojumā bija teikts, ka apsūdzēto izveidotās programmas tika izmantotas daudzu amerikāņu kompāniju sistēmu uzlaušanai. Prokuratūra apgalvoja, ka no 2006. gada beigām latvieši kopā ar savu līdzdalībnieku no Virdžīnijas izveidoja programmnodrošinājuma paketi, kurš tika izplatīts kibernoziedznieku mājaslapās, un bija pieejams ar anonimitātes nodrošināšanas programmu Tor.

Маска хакера - Sputnik Latvija
Latvijas hakeris tiek apsūdzēts krāpšanā miljoniem dolāru apmērā

Nesen ASV tika notiesāts vēl viens Latvijas hakeris – Pēteris Sahurovs. Viņam piesprieda gandrīz trīs gadu cietumsodu ASV Federālajā cietumā un izraidīšanu no valsts pēc soda izciešanas.

ASV Tieslietu ministrija ziņoja, ka Sahurovs radīja viltus mājaslapas un hipersaites, stādoties priekšā par reklāmas aģentūras darbinieku, un izplatīja "vīrusu, kurš iesaldēja datora darbu" līdz brīdim, kamēr lietotājs nepārskaitīja naudu. Par viņa upuriem kļuva gan kompānijas, gan privātpersonas.

Ziņu lente
0