Grieķijā plosās Rietumnīlas drudzis – miruši 27 cilvēki

© Foto : KQED ScienceКомар впивается в кожу человека.
Комар впивается в кожу человека. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saslimušajiem vērojami centrālās nervu sistēmas traucējumi. Mēneša laikā upuru skaits dubultojies.

RĪGA, 21. septembris — Sputnik. Rietumnīlas drudzis Grieķijā aiznesis jau 27 cilvēku dzīvības. Kopumā saslimuši 234 cilvēki, informē RIA Novosti, atsaucoties uz Nacionālo Slimību kontroles un profilakses centru (KEELPNO).

Pacientu vidū 183 cilvēkiem novēroti centrālās nervu sistēmas traucējumi. Mēneša laikā upuru skaits pieaudzis 2,5 reizes. 23. augustā bija reģistrēti 11 mirušie un 107 saslimšanas gadījumi.

Mežacūka - Sputnik Latvija
Beļģijā aizliegts staigāt pa mežu Āfrikas cūku mēra dēļ

Rietumnīlas vīruss Grieķijā pirmo reizi bija novērots 2010. gadā. Laika posmā līdz 2014. gadam Grieķijā ar Rietumnīlas drudzi miruši aptuveni 80 cilvēki,. 2015. un 2016. gadā netika reģistrēts neviens saslimšanas gadījums. 2017. gadā tika ziņots par 48 saslimšanas gadījumiem un pieciem mirušajiem. Tāpat Rietumnīlas drudzis konstatētas astoņās citās Eiropas valstīs.

Rietumnīlas vīrusa pārnēsātāji ir odi. Šogad novērotais slimības uzliesmojums saistīts ar augsto gaisa temperatūru un nokrišņiem vasaras sākumā. Slimības izplatīšanās novērota vairākās pašvaldībās, tostarp Atikā un Centrālajā Maķedonijā.

KEELPNO iesaka izmantot individuālās aizsardzības pasākumus pret odu kodumiem: moskītu tīklus rajonos, kur vērojami lieli odu pulki, insekticīdus, valkāt kreklus ar garām piedurknēm un bikses, kā arī nepieļaut stāvoša ūdens tvertņu atrašanos zonā pie mājām.

Vīruss var novest pie CNS darbības traucējumiem – encefalīta, meningīta vai paralīzes. Rietumnīlas drudža simptomi: drudzis, galvassāpes, nogurums, muskuļu sāpes, nelaba dūša, vemšana, dažkārt – izsitumi un palielināti limfmezgli. Ja savlaicīgi nevērsties pie ārsta, iespējams letāls iznākums.

Ziņu lente
0