"Tā būs katastrofa": Rodčenkovs aicina WADA neatjaunot RUSADA tiesības

© Sputnik / Валерий Мельников / Pāriet pie mediju bankasБывший директор ФГУП "Антидопинговый центр" Григорий Родченков.
Бывший директор ФГУП Антидопинговый центр Григорий Родченков. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš WADA atbilstības komiteja ieteica organizācijas izpildkomitejai atjaunot RUSADA tiesības.

RĪGA, 20. septembris — Sputnik. Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) informators, Maskavas antidopinga laboratorijas bijušais vadītājs Grigorijs Rodčenkovs aicinājis organizāciju neatjaunot Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) tiesības.

Iepriekš WADA atbilstības komiteja ieteica organizācijas izpildkomitejai atjaunot RUSADA tiesības.

Олимпийский факел Лондон - 2012 - Sputnik Latvija
Rodčenkovs apsūdzēja britu sportistus dopinga lietošanā

"Ilgus gadus RUSADA grāva tīra sporta ideju. RUSADA atjaunošana kļūs par īstu katastrofu visam tīrajam sportam", — Rodčenkova viedokli publicējis USA Today.

Rodčenkovs piebilda, ka nožēlo Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu trīs dienas pēc Olimpiskajām spēlēm Phjončhanā atjaunot Krievijas Olimpiskās komitejas tiesības.

2016. gadā rakstā New York Times  Rodčenkovs klāstīja par Krievijas sportistu pieļautajiem dopinga noteikumu pārkāpumiem Olimpiskajās spēlēs Sočos. Krievijas valdība vairākkārt apgāza Rodčenkova apgalvojumus.

SOK komisijas izmeklēšanas rezultātā SOK atzina 43 Krievijas sportistus, Olimpisko spēļu Sočos dalībniekus par vainīgiem antidopinga noteikumu pārkāpumos, anulēja viņu rezultātus 2014. gada OS un uz mūžu atstādināja no dalības Olimpiskajās spēlēs.

Pērnā gada decembrī SOK atstādināja Krievijas izlasi no dalības Olimpiskajās spēlēs Phjončhanā. Pie tam komiteja informēja, ka 2018. gada OS tiks pielaisti "tīrie" Krievijas atlēti, kuri uzstāsies ar olimpisko karogu. SOK komisijas vadītājs Samuels Šmids, komentējot Krievijas sportā pieļautos dopinga pārkāpumus, paziņoja, ka nekad nav saskāries ar tāda mēroga manipulācijām. Galu galā OS piedalījās olimpiskie atlēti no KF.

Kanādas jurists Ričards Maklarens - Sputnik Latvija
WADA atzīst, ka Maklarena paziņojumā trūkst Krievijas sportistu vainas pierādījumu

Lietas izskatīšanas laikā CAS Rodčenkovs nespēja apstiprināt vairākus savus apgalvojumus par dopinga sistēmu Krievijā. Piemēram, viņš paziņoja, ka nekad nav izplatījis starp sportistiem dopinga kokteili "Dušes", nav redzējis, kā to lieto, viņam nav ziņu par to, ka bijušas tā lietošanas instrukcijas, viņš nekad nav personīgi piedalījies "tīro" analīžu savākšanā, nekad nav redzējis, kā sportisti nodod šīs analīzes, viņam nav pierādījumu, kas apliecinātu atlētu iejaukšanos dopinga kontroles procedūrā un dopinga analīžu saturā.

Galu galā pēc lietas izskatīšanas Sporta arbitrāžas tiesa pilnībā atzina 28 Krievijas sportistu apelācijas, vēl 11 apelācijas tika apmierinātas daļēji.

Ziņu lente
0