Antidopinga skandāls: Krieviju vēlas atstādināt no Olimpiādes

© Sputnik / Алексей Филиппов / Pāriet pie mediju bankasОлимпийская символика
Олимпийская символика - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vispasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas atskaite apstiprinājusi apsūdzības par dopinga lietošanu 2014. gada Olimpisko spēļu laikā Sočos, taču eksperti šos secinājumus uzskata par nepamatotiem. Un tomēr WADA iesaka atstādināt krievu atlētus no Olimpiskajām spēlēm.

RĪGA, 19. jūlijs — Sputnik, Marija Šeludjakova. Pirmdien antidopinga aģentūra apsūdzēja Krievijas specdienestus un Sporta ministriju par dopinga raudžu viltošanas plānošanu Sočos. WADA atskaitē norādīts, ka Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko ir bijis informēts par manipulācijām ar krievu atlētu dopinga raudzēm, bet lēmumu par paraugu apmaiņu esot pieņēmis ministra vietnieks Jurijs Nagornihs.

Олимпийские кольца - Sputnik Latvija
Krievijas valdība komentē Olimpisko spēļu iespējamo boikotu

Vispasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas vadītājs Ričards Maklarens savā atskaitē par antidopinga noteikumu pārkāpumiem un sistēmas organizāciju 2014. gada Olimpisko spēļu organizēšanas un norises laikā pret Krieviju izvirzīja trīs pamata apsūdzības, ziņo aģentūra R-Sport.

Ričards Maklarens informēja, ka neatkarīgās izmeklēšanas gaitā konstatēti dopinga raudžu menzūru bojājumi, kā arī paaugstināts sāls saturs paraugos. Viņš apgalvoja, ka tas apstiprinot aizdomas par to, ka menzūras esot atvērtas.

Atskaite liecina, ka Maskavas Antidopinga laboratorija aizstāvējusi sportistus, kas pielietojuši dopingu. Izmeklēšana apgalvo, ka paraugi, kas tur glabājušies no 2014. gada 10. septembra līdz 10. decembrim, bijuši viltoti, apmainot urīnu. Pie tam WADA nevar konstatēt metodi, ko esot izmantojis Federālais Drošības dienests (FDD), lai atvērtu sportistu – Soču Olimpisko spēļu dalībnieku – raudzes. 

Atskaitē teikts, ka visa šī sistēma esot bijusi izplānota un darbojusies vismaz kopš 2011. gada nogales līdz 2015. gada augustam. Izmeklēšanā esot konstatēts, ka dopinga raudžu slēpšanas metode Krievijā izmantota 643 pozitīvu dopinga testu gadījumā laikā no 2012. līdz 2015. gadam. Pie tam komisija nav konstatējusi, ka Krievijas Olimpiskās komitejas pārstāvji būtu aktīvi piedalījušies Krievijas dopinga programmas organizēšanā.

Krievijas Valsts domes Fiziskās kultūras, sporta un jaunatnes politikas komitejas priekšsēdētājs Dmitrijs Sviščevs paziņoja aģentūrai "R-Sport", ka Maklarens savā atskaitē nav minējis apstiprinātus faktus, kas apliecinātu, ka krievu atlēti būtu izmantojuši dopingu Olimpiskajās spēlēs Sočos. "Visiem ir skaidrs, ka Krievija pieliek lielas pūles, lai no jauna atdzimtu Krievijas sporta vārds. Neviens nenoliedz, ka problēmas ar dopingu patiešām ir bijušas, taču šajā jautājumā rit cīņa likumdošanas līmenī," – viņš uzsvēra.

Президент Международного олимпийского комитета Томас Бах - Sputnik Latvija
Kremlī komentēja baumas par Putina konsultācijām ar Starptautiskās olimpiskās komitejas vadītāju.

Maijā amerikāņu izdevums New York Times publicēja Maskavas Antidopinga laboratorijas bijušā vadītāja Grigorija Rodčenkova izteikumus. Viņš apgalvoja, ka vismaz 15 krievu sportisti, kuri izcīnījuši medaļas ziemas Olimpiskajās spēlēs Sočos, piedalījušies Krievijas "dopinga programmā", kuras mērķis ir pārsvara gūšana pašmāju Olimpiādē. Vēlāk WADA paziņoja, ka veiks savu izmeklēšanu lietā, kas saistīta ar Rodčenkova izteikumiem. Atskaiti par izmeklēšanas rezultātiem Maklarens sniedza pirmdien īpašā preses konferencē Toronto; komisijas atskaite aizņēma 97 lappuses. 

Tagad WADA ierosina aizliegt krievu atlētiem piedalīties visās startautiskajās sacensībās, tostarp arī Olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro līdz brīdim, kad Krievijā mainīsies antidopinga kultūra. Šo informāciju savā mikroblogā Twitter publicēja Vispasaules Antidopinga aģentūras pārstāvis Bens Nikolss.

WADA komisija ir atvērusi Pandoras lādi

Olimpisko spēļu uzvarētājs džudo, Krievijas Valsts domes deputāts Dmitrijs Nosovs pavēstīja Sputnik, ka Vispasaules Antidopinga aģentūras neatkarīgā komisija, kas it kā atklājusi dopinga raudžu slēpšanas sistēmu Krievijā, strādā pēc iepriekš sagatavota scenārija un uzsvēra, ka atskaitē nav sniegti pierādījumi.

Piemēram, WADA atskaitē teikts, ka Krievijas specdienesti esot atvēruši Krievijas sportistu urīna paraugus Olimpiskajās spēlēs Sočos. Tekstā precizēts, ka sporta ministrs Vitālijs Mutlko esot bijis informēts par notiekošo, taču nav aprakstīta FDD izmantotā paraugu atvēršanas metode.

"Tagad varam gaidīt jebko. Šodien notiekošais ir iepriekš sacerēts un līdz sīkumiem izplānots scenārijs, — Sputnik korespondentam norādīja Dmitrijs Nosovs. – Līdz pat šim laikam nav uzrādīts neviens pierādījums. Ričards Maklarens (WADA neatkarīgās komisijas vadītājs – red.) nekaunīgi meloja, par to liecināja viņa āriene: viņš uztraucās, svīda, ačeles skraidīja. Šis cilvēks pilda politisko pasūtījumu, un viņam ir nepatīkami stāstīt pilnīgas muļķības."

Tika gaidīts, ka WADA sniegs savus ieteikumus SOK par Krievijas sportistu piedalīšanos, tomēr komisija no tiem atteicās. Pie tam komisijas vadītājs Ričards Maklarens uzsvēra, la "tie, kas pieņems lēmumu, var balstīties uz atskaitē sniegtajiem datiem."

"Sākas absolūtas patvaļības scenārijs. Uz atsevišķu cilvēku nepierādītu apsūdzību pamata grib atstādināt ne tikai komandas, bet pat nacionālās izlases. Tā ir Pandoras lāde. Savulaik līdzīgi sākās karš Tuvajos Austrumos, kad sākās runas par it kā izstrādātiem ķīmiskajiem ieročiem, kuri galu galā vispār netika atrasti. Tagad tādu pašu scenāriju cenšas izspēlēt pret Krieviju, izmantojot sportu, kas jau sen ir kļuvis par lielo politiku. Sports tiek izmantots kā netīrs instruments politiskajā cīņā," – atgādināja Dmitrijs Nosovs.

WADA ir izdarījusi secinājumus, izmantojot avotu sniegto informāciju. Starp tiem lielākais informācijas avots ir Maskavas Antidopinga laboratorijas bijušais vadītājs Grigorijs Rodčenkovs. Izmeklēšanas gaitā komisijas locekļi organizēja personīgas intervijas ar interneta un telefona starpniecību.

Olimpisko spēļu un Brazīlijas karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Noraidīts zinātnieku lūgums atlikt vai atcelt Olimpiskās spēles

Agrāk Rodčenkovs apgalvoja, ka vismaz 15 krievu sportisti, kas izcīnījuši medaļas ziemas Olimpiskajās spēlēs Sočos, piedalījušies Krievijas dopinga programmā, kuras mērķis esot bijis – uzvara pašmāju spēlēs 2014. gadā. WADA publiskotajā ziņojumā norādīts, ka Rodčenkova liecības ir apstiprinājušās. Pie tam atskaites autori uzsvēra, ka Maskavas Antidopinga laboratorijas bijušais vadītājs ir "uzticams un patiesīgs informācijas avots." WADA atskaitē norādīts, ka dopinga raudžu slēpšanas sistēma Krievijā esot darbojusies no 2012. līdz 2015. gadam.

Nesen kļuva zināms, ka desmit nacionālās antidopinga aģentūras plāno vērsties Starptautiskā Olimpiskajā komitejā (SOK) ar aicinājumu atstādināt visu Krievijas izlasi no piedalīšanās Olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro.

Ziņu lente
0