Tveras tramvaju dēļ Latvija teju sastrīdējusies ar Baltkrieviju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija cer piesaistīt kravas no Baltkrievijas un kopīgi ražot dažādu produkciju, taču jautājums par Daugavpild lēmumu iepirkt tramvajus pie vidutāja Lietuvā sabojājis pārrunu pozitīvo gaitu.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. Daugavpils lēmums iegādāties tramvajus no kompānijas Lietuvā, nevis baltkrievu uzņēmuma "Belkommunmaš", kas piedāvāja zemāku cenu, var negatīvi ietekmēt pārrunas par Latvijas un Baltkrievijas sadarbību, paziņoja Latvijas Baltkrievu savienības valdes locekle, Saeimas deputāte Jeļena Lazareva, informē portāls gorod.lv.

"Informācija par Daugavpils konkursu sabojāja Latvijas un Baltkrievijas (starpvaldību komisijas — red.) pārrunu gaitu, kas kopumā noritēja pozitīvi," — uzskata Lazareva.

Трамвай 71-911 City Star - Sputnik Latvija
Liepāja nesaņems tramvajus no Tveras

"Belkommunmaš" četras reizes piedalījās konkursos par tramvaju iepirkumu Daugavpilī un katru reizi saņēma atteikumu, lai arī piedāvāja izdevīgu cenu. Pēdējais šāda veida konkurss notika 2017. gada septembrī, un tajā uzvarēja Lietuvas uzņēmums Railvec, kas piedāvāja Tveras vagonbūves rūpnīcas un uzņēmuma "PK Transportnije sistemi" tramvajus par 511 tūkstošiem eiro gabalā. Vienlaikus uzņēmums Virtus SV, kas piedāvāja Baltkrievijā ražotos tramvajus, noteica cenu 260 tūkstošu eiro apmērā par mašīnu. Kopumā konkursa uzvarētājam tika samaksāts par 2 miljoniem eiro vairāk nekā plānoja saņemt "Belkommunmaš".

Minētā situācija tika apspiesta aizvadītajā nedēļā noritējušanā starpvaldību komisijas sēdē. Piezīme par konkursa diskriminējošajiem noteikumiem tika iekļauta protokolā, un tas var negatīvi ietekmēt tālākās pārrunas par ekonomisko sadarbību, uzskata Jeļena Lazareva.

"Informācija par Daugavpils konkursu sabojāja Latvijas un Baltkrievijas pārrunu gaitu, kas kopumā noritēja pozitīvi. Esmu pārsteigta, kāpēc Baltkrievijai tuvākajā rūpniecības pilsētā pieņemts tik apšaubāms un tuvredzīgs lēmums. Domāju, pārsvarā tas neatbilst pilsētnieku interesēm, kuriem nāksies par transportu maksāt vairāk, ja arī ne tieši no sava maka, tad uz nodokļu rēķina," — teica politiķe.

Iepriekš vēstīts, ka konkurss par tramvaju iepirkumu Daugavpilī radīja ierēdņu un politiķu aizdomas, jo ražošanas uzņēmums izlaiž arī lielgabalus. Taču pēc pārbaudes Drošības policija paziņoja, ka pret iepirkumu neiebilst, lai arī uzskata, ka nākotnē tas varētu negatīvi ietekmēt Latvijas reputāciju, jo tramvaju iegādei piesaistīti līdzekļi no Eiropas.    

Ziņu lente
0