Sieviete nav saņēmusi informāciju par tantes veselību datu aizsardzības likuma dēļ

CC0 / pixabay / Sievietes slimnīcā
Sievietes slimnīcā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ir neiespējami saņemt informāciju par pacienta veselību, ja jūs neesat viņa tuvs radinieks vai oficiāls laulātais draugs.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. Daugavpils iedzīvotāja saskārusies ar personas datu aizsardzības likumu praksē un palikusi dziļā neizpratnē, vēsta "Naša gazeta".

Avīzes lasītāja pastāstījusi, kā viņas tanti Latvijas otrā malā uz Rīgu aizvedusi ātrā palīdzība.

Донорство крови - Sputnik Latvija
Asinis vairs nevarēs ziedot draugam vai radiniekam

"Pirmkārt, ir grūti noskaidrot, kurā slimnīcā cilvēks nokļuvis. Kad ar pūlēm to noskaidroju, sāku meklēt pa nodaļām. Svētdiena, nevienu nevar sazvanīt, neviens neatbild. Galu galā jāsaka paldies labiem cilvēkiem, kuri nosūtīja uz reanimācijas nodaļu," — viņa rakstīja.

Taču pēc tam, kad izdevās noskaidrot slimnīcas nosaukumu, kurā sieviete nogādāta, visi centieni saņemt ziņas par viņas stāvokli bija velti — iejaucies datu aizsardzības likums.

"Skaidroju situāciju, ka atrodos Daugavpilī, ka tā ir mana tante, ka tuvāku radu Latvijā pašlaik nav, lūdzu Dieva dēļ dot vismaz kaut kādu informāciju: vai pati elpo, kas noticis, kādas prognozes, kas vajadzīgs utt. uz visu viena un tā pati atbilde — regula, mums nav tiesību. Prasu: vai jūs man tur uz vietas pastāstīsiet, ja tūlīt no Daugavpils došos pie jums? Atkal skan jautājums "kas jūs viņai esat?" Atbildu, ka tā ir mana tante. Un atkal pa riņķi — jūs neesat pirmās līnijas radinieks," — viņa bija sašutusi.

Šī gada 25. maijā Eiropas Savienības teritorijā stājās spēkā Vispārējais datu aizsardzības reglaments (General DataProtection Regulation — GDPR). Par personiskajiem datiem tiek uzskatīti jebkādi dati, kas ļauj tieši vai netieši identificēt personu: vārds, uzvārds, personas kods, kontaktinformācija, fotogrāfijas, IP adrese, pārlūkprogrammas vēsture, cilvēka atrašanās vieta un biometriskie dati, kā arī viņa paradumi, politiskā vai reliģiskā pāriecība un jebkuras ziņas par veselības stāvokli.

Школьный коридор - Sputnik Latvija
Latvijas skolās strādā psihiski nelīdzsvaroti skolotāji

Ir neiespējami saņemt informāciju par pacienta stāvokli, ja jūs neesat viņa tuvs radinieks vai oficiāls dzīvesbiedrs. Pat vectētiņiem un vecmāmiņām aizliegts saņemt ziņas par pacientu.

Latvijas iedzīvotāji jau saskārušies ar to, ka pēc likuma stāšanās spēkā ir neiespējami uzzināt cilvēka telefona numuru, lai informētu par tuvinieku veselības problēmām, vai saņemt ziņas par cilvēka stāvokli, ar kuru neesi stājies oficiālā laulībā.

"Es saprotu, ja prezidents ir slimnīcā, viņu var norobežot, piemēram, no preses, taču vienkāršo cilvēku gadījumā tādās situācijās šī regula kļūst par īstu murgu. Tu sities ap to likumu kā zivs pret ledu, un neko nevari padarīt. Vai tad tā bija domāts darbībā?" — uzdeva retorisku jautājumu sieviete, kam neko neizdevās uzzināt par tantes veselības stāvokli.    

Ziņu lente
0