LNT: rīdzinieki pamet galvaspilsētu augsto mājokļa cenu rezultātā

© Sputnik / Oksana DzadanRīga
Rīga - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš CSP informēja, ka septiņu gadu laikā Rīgu pametuši gandrīz 80 tūkstoši cilvēku.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. Rīdzinieki aizvien biežāk pamet galvaspilsētu, neskatoties uz nekustamo īpašumu tirgus attīstību Rīgā. Cita starpā tas notiek arī mājokļa augsto cenu un īres likmju dēļ, vēsta Skaties.lv.

Iepriekš vēstīts, ka Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) rīcībā esošie dati liecina: pēdējo septiņu gadu laikā no Rīgas uz ārzemēm vai citiem Latvijas novadiem aizbraukuši gandrīz 80 tūkstoši cilvēku. Turklāt nesenie pētījumi liecina, ka tuvāko divu vai triju gadu laikā Rīga var zaudēt ievērojamu skaitu iedzīvotāju.

Vīrietis aizver portfeli - Sputnik Latvija
Laiks iet prom: katrs otrais Latvijas iedzīvotājs domājis par darba nomaiņu

"Mēs tā drusciņ parēķinājām un paskatījāmies, ka Rīgā tomēr varētu būt tas risks, ka zaudēs kādus 40 000 iedzīvotājus un plus vēl viņu bērnus iespējamos un esošos… Daļa no reģioniem nāk uz Rīgu, bet no Rīgas tomēr vairāk cilvēki ies uz Pierīgu, daļa uz reģioniem un daļa vēl domā pārcelties uz ārzemēm," — pastāstīja TNS valdes locekle Ilva Pudule.

Viņa pastāstīja, ka uz Pierīgu plāno pārcelties vidēji 7% rīdzinieku, uz reģioniem — 2%. Pudule piebilda, ka Rīgu pārsvarā  pamet iedzīvotāji 30 līdz 40 gadu vecumā, kuriem ir bērni. Lielām ģimenēm tas ir izdevīgi, jo piepilsētā mājoklis maksā daudz mazāk nekā galvaspilsētā.

"Rīgā tiešām ir ļoti dārgi gan īrēt, gan pirkt dzīvokļus. Otrs iemesls ir infrastruktūra un vide, jo Rīgā diemžēl ir piesārņots gaiss, šausmīga satiksme un tādas lietas, kas cilvēkus neapmierina," — viņa uzsvēra un atzīmēja, ka pie tam aptuveni 10% rīdzinieku tomēr plāno palikt galvaspilsētā un iegādāties dzīvokli šeit.

Rīga - Sputnik Latvija
Latvija – viena no līderēm mājokļa cenu palielināšanās reitingā pasaulē

Iepriekš uzņēmuma Kantar TNS aptaujas dati liecināja, ka 36% Latvijas iedzīvotāju 18-60 gadu vecumā paziņojuši, ka viņi paši, vai kāds no tuvinieku un paziņu loka tuvākajā laikā plāno doties labākas dzīves meklējumos uz ārzemēm. Mazāk nekā puse aptaujāto (49%) norādīja, ka šādu plānu viņiem nav. Salīdzinājumā ar 2016. gada aptauju, patlaban lielāks skaits respondentu emigrācijas iespējas neizskata. Aptauja tika veikta internetā. Iepriekš par interneta aptauju īpatnībām Sputnik stāstīja centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

Lai arī valdība skaļi stāsta par IKP ātro pieaugumu, Latvijas iedzīvotāji netic izredzēm sameklēt labu darbu. Lai arī liela daļa emigrantu dodas uz Eiropu, Latvija ir viena no TOP10 valstīm, kuras iedzīvotāji vēlētos atrast darbu Krievijā — darba migrantus piesaista zemais bezdarba līmenis, kultūras sakari un attīstīts tehnoloģiskais sektors.    

Ziņu lente
0