Ukrainas prezidents ziņo, ka tiks pārtraukts līgums par draudzību ar Krieviju

© Sputnik / Михаил Палинчак / Pāriet pie mediju bankasUkrainas prezidents Petro Porošenko
Ukrainas prezidents Petro Porošenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas ārlietu ministrs Pāvels Kļimkins informēja, ka Kijeva pārskatīs visus spēkā esošos starptautiskos līgumus ar Krieviju.

RĪGA, 18. septembris — Sputnik. Ukrainas prezidents Petro Porošenko apstiprinājis Nacionālās drošības un aizsardzības padomes (NDAP) lēmumu par Krievijas un Ukrainas Līguma par draudzību, sadarbību un partnerattiecībām darbības pārtraukšanu, vēsta viņa preses dienests.

Kijeva nolēmusi nepagarināt līgumu, un rīkojuma parakstīšana ļauj sākt nepieciešamās juridiskās procedūras, paskaidroja prezidenta preses dienests.

Ziemeļu straume 2 - Sputnik Latvija
Naftogaz pastāstīja par Ukrainas zaudējumiem "Ziemeļu straumes 2" projekta dēļ

Līdz 30. septembrim Ukrainas Ārlietu ministria informēs Maskavu par savu lēmumu ar īpašu notu, bet Porošenko iesniegs parlamentā atbilstošo likumprojektu.

Ārlietu ministrija informēs arī ANO, EDSO un citas starptautiskās organizācijas par minētā dokumenta laušanu.

Ukrainas ārlietu ministrs Pāvels Kļimkins informēja, ka Kijeva pārskatīs visus spēkā esošos starptautiskos līgumus ar Krieviju.

Līgums par draudzību

Krievija un Ukraina parakstīja līgumu par draudzību, sadarbību un partnerattiecībām 1997. gadā. Dokumentu ratificēja Ukrainas parlaments.

Līgums paredz pušu stratēģiskās partnerattiecības "uz savstarpējas cieņas, suverēnas vienlīdzības, teritoriālās vienotības, robežu neaizskaramības, strīdu mierpilnas noregulēšanas, spēka vai spēka draudu nepielietošanas, ieskaitot ekonomiskas un citas spiediena metodes, principu pamatiem". Tā darbības termiņš — desmit gadu ar tālāku automātisku prolongāciju, ja puses pret to neiebilst.

Президент Украины Петр Порошенко - Sputnik Latvija
Porošenko uzskata Ukrainas vienošanos ar Eiropas Savienību par uzvaru pār Krieviju

Iepriekš Porošenko paziņoja, ka Ukraina sāk līguma darbības pārtraukšanu sagatavota un juridiski aizsargāta. Ukrainas ārlietu ministrs Pāvels Kļimkins paziņoja, ka viņa resors sagatavojis nepieciešamo dokumentu paketi. Augstākās radas pirmā vicespīkere Irina Geraščenko precizēja, ka Porošenko uzdevis ĀM nevis denonsēt līgumu par draudzību ar Krieviju, bet gan negatavot dokumentus par tā darbības pagarināšanu. Viņa uzsvēra, ka "runa ir tikai par nepagarināšanu".

Prezidents skaidroja, ka Kijeva apņēmusies pārtraukt punktus par militāro, militāri tehnisko un stratēģisko sadarbību, pie tam punkti par valsts suverenitāti un teritoriālo vienotību saglabās spēku.    

Ziņu lente
0