Lietuva neapstrīdēs EK lēmumu par "Gazprom" darbības izmeklēšanu

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankas"Gazprom"
Gazprom - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas Enerģētikas ministrija nevēlas tērēt naudu tiesvedībai un uzskata, ka lielākā daļa Lietuvas aizrādījumu ņemti vērā.

RĪGA, 17. septembris — Sputnik. Lietuvas Enerģētikas ministrija nepārsūdzēs Eiropas Komisijas izmeklēšanā pieņemto lēmumu "Gazprom" lietā, vēsta Sputnik Lietuva.

Ministrija informēja, ka lēmums atteikties no EK lēmuma pārsūdzēšanas saistīts ar tiesvedības izdevumiem, sūdzībjas iesniegšanas perspektīvām, kā arī apsvērumiem par to, ka "lielākā daļa Lietuvas aizrādījumu ņemti vērā".

SDG Klaipedos nafta - Sputnik Latvija
Lietuva nosūtīs atpakaļ Norvēģijā iegādāto SDG

Lietuvas un "Gazprom" strīds ilgst kopš 2012. gada. Tolaik Lietuvas valdība vērsās Stokholmas Tirdzniecības palātas Šķīrējtiesā ar prasību izmaksāt kompensāciju aptuveni 1,4 miljardu eiro apmērā. Lietuvas Enerģētikas ministrija pauda viedokli, ka kompānija pārkāpusi līgumu ar Lietuvos Dujos — Lietuvai piegādātās gāzes cenas nav noteiktas taisnīgi. "Gazprom" prasībai nepiekrita.

2016. gada jūnijā Stokholmas Tirdzniecības palātas Šķīrējtiesā atteicās uzskatīt Lietuvas prasību par tiesiski pamatotu. Pēc tam Enerģētikas ministrija iesniedza apelāciju Stokholmas Apelācijas tiesā, pieprasot anulēt šķīrējtiesas lēmumu.

2017. gada aprīlī "Gazprom" oficiāli saņēma minēto prasību, un jūnijā iesniedza Stokholmas Apelācijas tiesā atbildi. Pēc tam oktobrī Lietuva iesniedza tiesai detalizētus slēdzienus lietā.

Pie tam pēdējos gados Lietuva palielinājusi iepirkumu apjomus "Gazprom" vairāk nekā citas Baltijas valstis. 2017. gadā tā iegādājās Krievijā 1,407 miljardus kubikmetru dabasgāzes — par 37% vairāk nekā 2016. gadā.    

Ziņu lente
0