Video

Krievijas AM pierāda: MH17 reisa Boeing 777 notriekts ar Ukrainai piederošu raķeti

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Raķete 1986. gadā nogādāta Ukrainas PSR un pēc Padomju Savienības sabrukuma netika nogādāta atpakaļ Krievijā.

Krievijas Aizsardzības ministrija brīfingā 17. septembrī publiskoja datus par raķeti, ar kuru 2014. gadā virs Doņeckas tika notriekts Malaizijas Boeing 777, kas lidoja no Amsterdamas uz Kualalumpuru.

Lidmašīnas katastrofas vietā atrastās zenītraķešu kompleksa "Buk" raķetes 9M38 dzinēja un sprauslas atlūzas devušas iespēju noskaidrot tās numuru, paziņoja Krievijas Bruņoto spēku galvenās raķešu un artilērijas pārvaldes priekšnieks Nikolajs Paršins. Viņš apliecināja, ka raķete, kas notrieca Malaizijas Boeing, ražota Dolgoprudņenskas uzņēmumā 1986. gada 24. decembrī. Rūpnīcas sērijas numurs — 8868720. "Cipars 8 norāda, ka izstrādājums ražots Dolgoprudņenskas ZRU. Otrais cipars — ka izstrādājums ražots 1986. gadā. Nākamie četri cipari ir raķetes unikālais rūpnīcas numurs," — paskaidroja Paršins.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko - Sputnik Latvija
Porošenko parakstīja likumu, kurš ļauj Nīderlandei rīkot tiesu MH17 lietā

"Pēc Padomju Savienības sabrukuma tā (raķete — red.) netika izvesta uz Krievijas Federācijas teritoriju un tika iekļauta Ukrainas Bruņoto spēku sastāvā… Patlaban minētā armijas daļa, kuras bruņojumā ir zenītraķešu kompleksi "Buk", dislocēta Ukrainas Ļvovas apgabala Strijas pilsētā," — viņš piebilda.

2014. gada 17. jūlijā pie Doņeckas cieta katastrofā Malaizijas Boeing 777, kas devās reisā no Amsterdamas uz Kualalumpuru. Tajā bija 298 cilvēki. Viņi visi gāja bojā. Kijeva katastrofā apsūdzēja zemessargus, taču tie apgalvoja, ka viņu rīcībā nav līdzekļu, kas ļautu notriekt gaisa kuģi tādā augstumā.

Starptautiskā izmeklēšanas grupa (JIT) iepazīstināja ar reisa MH17 Boeing katastrofas izmeklēšanas privozoriskajiem rezultātiem. Starptautiskā izmeklēšana apgalvo, ka Malaizijas Boeing notriekts ar ZRK "Buk", kas piederējis KF BS 53. zenītraķešu brigādei no Kurskas. Maskava to kategoriski noliedza.

Nīderlande un Austrālija paziņoja, ka atzinušas "Krievijas atbildību" par ZRK "Buk" piegādi, kas "tika izmantots, lai notriektu MH17".

Malaizijas pasažieru lainera Boeing 777 notriekšana 2014. gada vasarā Donbasā - Sputnik Latvija
Nīderlande atbalstījusi vienošanos ar Kijevu par MH17 lietas tiesu

Krievijas Ārlietu ministrija norādīja, ka JIT apgalvojumi par Krievijas saikni ar Malaizijas Boeing katastrofu ir nepamatoti un rada nožēlu, turklāt izmeklēšana ir subjektīva un vienpusēja.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzsvēra, ka Maskava var atzīt izmeklēšanas rezultātus tikai gadījumā, ja pilnvērtīgi piedalīsies izmeklēšanā. Viņš atzīmēja, ka Krievija jau sākotnēji piedāvājusi sadarbību izmeklēšanā, taču tai nav sniegta piekļuve. Pie tam izmeklēšanas darbā piedalās Ukraina, lai arī Kijeva pārkāpusi starptautiskos noteikumus un nav slēgusi gaisa telpu virs teritorijas, kurā norisinās karadarbība.     

Ziņu lente
0