Porošenko parakstīja likumu, kurš ļauj Nīderlandei rīkot tiesu MH17 lietā

© Sputnik / Николай Лазаренко / Pāriet pie mediju bankasUkrainas prezidents Petro Porošenko
Ukrainas prezidents Petro Porošenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņojumā, kuru parakstījis Ukrainas prezidents, tāpat norādīts, ka tie, kas nevar tikt deportēti uz Nīderlandi, izcietīs sodu Ukrainā.

RĪGA, 22. jūlijs — Sputnik. Ukrainas prezidents Petro Porošenko parakstīja likumu par saskaņojuma ratifikāciju ar Nīderlandi, kurš sniedz Holandei tiesības rīkot tiesu lietā par Malaizijas Boeing 777 MH17 reisa katastrofu Donbasā, vēsta RIA Novosti.

Saskaņā ar Ukrainas Tieslietu ministrijas informāciju, "parakstītais dokuments paredz, ka Nīderlandei ir personu kriminālvajāšanas kompetence", kuras ir saistītas ar MH17 lidmašīnas katastrofu.

Malaizijas pasažieru lainera Boeing 777 notriekšana 2014. gada vasarā Donbasā - Sputnik Latvija
Nīderlande atbalstījusi vienošanos ar Kijevu par MH17 lietas tiesu

Tostarp, saskaņojumā norādīts, ka tie, kas nevar tikt deportēti uz Nīderlandi, izcietīs cietumsodu Ukrainā. Tāpat dokuments pieļauj tiesas sēdes rīkošanu videokonferences režīmā.

Saskaņā ar preses dienesta paziņojumu, ratifikācija nosaka atsevišķu procesuālo darbību kārtību un īpatnības Nīderlandes tiesu sistēmas ietvaros. Tostarp, Ukrainas krimināllietas nodošanas īpatnības Nīderlandei.

Iepriekš Starptautiskā izmeklēšanas grupa (JIT), kurā ietilpst Nīderlandes, Beļģijas, Ukrainas, Austrālijas un Malaizijas pārstāvji, publicēja aviokatastrofas izmeklēšanas starprezultātus. Saskaņā ar izmeklēšanas grupas secinājumiem, MH17 notrieca zenītraķešu komplekss "Buk", kurš reģistrēts Krievijas Bruņoto spēku 53. zenītraķešu brigādē. Nīderlande un Austrālija apsūdz Krieviju zenītraķešu kompleksu "Buk" "piegādē" nemierniekiem Donbasā.

Maskava kategoriski noliedz šīs apsūdzības. Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzsvēra, ka Maskava var atzīt izmeklēšanas rezultātus tikai tad, ja pilnvērtīgi piedalīsies tajā. Krievija no paša sākuma piedāvāja savstarpēji izmeklēt lainera katastrofu, taču izmeklēšanas dalībnieki atteicās.

Крушение малайзийского Boeing на Украине - Sputnik Latvija
Austrālijas AM vēlas gada beigās nosaukt personas, kas vainojamas MH17 katastrofā

Taču izmeklēšanā piedalās Ukraina, neskatoties uz to, ka Kijeva pārkāpusi starptautiskos noteikumus un neslēdza gaisa telpu virs kaujas darbību teritorijas. Nīderlande neizslēdz Kijevas sakarus ar traģēdiju, taču paziņoja, ka "legālu pamatu" izmeklēšanai pret Ukrainu nav.

Kompānijas Malaysia Airlines pasažieru laineris Boeing 777, kurš izlidoja no Amsterdamas uz Kualalumpuru, nogāzās 2014. gada 17. jūlijā pie Doņeckas. Uz klāja atradās 298 cilvēki, visi gāja bojā.    

Ziņu lente
0