TV3: Rīgas dome jau ir nolemts ieviest 5 eiro maksu par iebraukšanu centrā

© Sputnik / Oksana DzadanRīga
Rīga - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maksas ieviešanu par iebraukšanu pilsētas centrā paredz Rīgas gaisa kvalitātes uzlabošanas pasākumu programma 2016-2020. gadam, taču dome noliedz, ka šāds lēmums jau ir pieņemts.

RĪGA, 17. septembris — Sputnik. Rīgas pašvaldība grasās ieviest 5 eiro maksu par iebraukšanu pilsētas centrā. Maksās visi, kas šķērsos Vanšu vai Akmens tiltu pāri Daugavai vai Zemitānu un Brasas ceļa pārvadus, apgalvo "Nekā personīga" raidījums kanālā TV3. Rīgas domes Satiksmes departamentā šos plānus noliedz.

Jau vairākus gadus Rīgā ir pietiekami asa gaisa piesārņojuma problēma. Un transports spēlē svarīgu lomu situācijas pasliktināšanā. Katru dienu Rīgas centrā iebrauc simtiem tūkstošu mašīnu. No rīta un pēcpusdienā uz tiltiem veidojas sastrēgumi, kuri ne vien bojā gaisu, bet arī aizkavē sabiedrisko transportu. Pašvaldības centieni pārsēdināt automobiļu vadītājus autobusos un trolejbusos joprojām nav vainagojušies ar panākumiem.

Знак STOP - Sputnik Latvija
Sekojot Ogres piemēram, iebraukšanas maksu taisās ieviest arī citas pašvaldības

Situācija kļūs vēl sarežģītāka līdz ar dzelzceļa trases Rail Baltica celtniecību — šī projekta ietvaros Rīgas centrā tiks rekonstruēta Centrālā stacija. Celtniecība ilgs divus-trīs gadus un satiksme Rīgā būs apgrūtināta.

Sastrēgumu problēmas risinājuma meklējumiem piesaistīts pazīstams dāņu arhitekts un pilsētas plānošanas eksperts Jans Gēls ar savu komandu.

"Parasti ir no četriem līdz 5 metodēm, lai varētu to mainīt. Samazināt sastrēgumus, samazināt mašīnu skaitu. Tie var būt mehaniskie, kad tiek ierobežota ar satiksmes zīmēm, vienkārši ķieģelis, tie var būt citi varianti, kad tiek samazināts joslu skaits, kad fiziski mašīnas nevar izbraukt, tie var būt saistīti ar autostāvvietu gan skaitu gan cenu, tas var būt saistīts arī ar iebraukšanas maksu," paskaidroja iepriekš Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Taču raidījuma "Nekā personīga" žurnālisti saņēmuši informāciju par to, ka jautājums par maksas ieviešanu iebraukšanai Latvijas galvaspilsētas centrā jau ir izlemts. Saskaņā ar žurnālistu datiem, nesen Rīgas dome izsludināja 16 kontrolpunktu celtniecības tiesību konkursu Rīgas vēsturiskā centra perimetrā. Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora vietas izpildītājs Emīls Jakrins paziņoja, ka kontrolpunkti nepieciešami datu vākšanai par ceļu satiksmes blīvumu un gaisa kvalitāti. Taču  žurnālisti uzskata, ka datu vākšanas punkti varētu pārvērsties par naudas vākšanas punktiem.

Neskatoties uz to, Rīgas domes Satiksmes departamenta speciālisti noliedz šādu plānu esamību.    

Ziņu lente
0