Sekojot Ogres piemēram, iebraukšanas maksu taisās ieviest arī citas pašvaldības

© Pixabay / knerri61Знак STOP
Знак STOP - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas pašvaldības aizdomājušās par to, lai ieviestu iebraukšanas maksu savā teritorijā pēc Ogres piemēra – likums neaizliedz to, savukārt nauda nebūs lieka.

RĪGA, 2. decembris – Sputnik. Sekojot Ogres novada domei, par iebraukšanas maksas ieviešanu pašvaldības teritorijā paziņoja Jēkabpils un Skrundas pārstāvji, vēsta Latvijas Radio 4.

Панорама города-призрака бывшей советской военной радиолокационной станции возле Скрунды - Sputnik Latvija
Skrundu slēgt, karavīru algas - slēpt

Nedēļu iepriekš Ogres pašvaldības deputāti paziņoja, ka ievieš maksu par iebraukšanu pilsētā un pagastā citu pašvaldību iedzīvotājiem. Maksas ieviešanas mērķis ir samazināt tranzīta plūsmu un automobiļu izmešus, kā arī stimulēt cilvēkus izmantot ekoloģijai draudzīgus transportlīdzekļus.

Ogres piemērs iedvesmoja Skrundu.

"Mēs uzskatām, ka šāds solis izraisīs tālāku rezonansi citās Latvijas pašvaldībās, un par šādu iespēju obligāti domās. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas informatīvais paziņojums aicina rīkoties," — stāsta Skrundas novada domes priekšsēdētāja Loreta Robežniece.

Ministrijas paziņojumā, kuru min Robežniece, teikts, ka Ogres pašvaldībai ir visas tiesības savā administratīvajā teritorijā ieviest nodevu par transportlīdzekļu iebraukšanu. To atļauts darīt īpaša režīma zonas teritorijā, piemēram, ar mērķi uzlabot ceļa satiksmes drošību vai sabiedrības veselību.

Sociālo tīklu lietotāji salīdzināja iebraukšanas maksas ideju ar Viduslaiku kārtību, kad katrs barons ņēma naudu par braukšanu pa savu zemi.

Taču viss ir saskaņā ar likumu, stāsta Latvijas Pašvaldību savienības padomniece Sanita Šķiltere: "Pašvaldības pašas drīkst izlemt un noteikt, kur šādas zonas varētu atrasties. Šī tiesības pašvaldībām sniedz likums."

Skrundā pagaidām nav gatavi pastāstīt, kā grasās izmantot ienākumus no iebraukšanas maksas. Iespējams, līdzekļi tiktu novirzīti ceļu stāvokļa uzlabošanai.

Ogres pēdās gatavi iet arī Jēkabpilī.

"Tas, protams, ka mēs šo jautājumu izskatām, vēl nenozīmē, ka mēs to darīsim. Taču, protams, analizēsim situāciju. Mēs taču arī saprotam, ja mēs slēgsim pilsētu, var samazināties plūsma, savukārt no tā cietīs uzņēmēji. Jāskatās ir kopumā. Taču pašu varbūtību mēs izskatām," — stāsta Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis.

Gogulis piebilda, ka Jēkabpilī no sākuma vēlās paskatīties, kā jautājums ar iebraukšanas maksu tiks atrisināts Ogrē.

Ziņu lente
0