Viedoklis

Kad verdzība nes prieku: Igaunija kā vēl viens ASV štats

CC0 / U.S. Army Europe / Igaunijas, ASV un NATO karogi
Igaunijas, ASV un NATO karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikai paslēpjoties aiz stiprajām amerikāņu karavīru mugurām var dzīvot laimīgi. Vismaz viens igauņu politiķis cenšas par to pārliecināt savus Eiropas kolēģus. Igaunija jau sen tā dzīvo. Laimi tikai neredz.

Ja uzmanīgi klausies vai lasi igauņu politiķu uzstāšanās, kurās vismaz nelielā mērā tiek skartas attiecības ar ASV, tad reizēm zaudē realitātes izjūtu, raksta radio Sputnik autors Vladimirs Barsegjans. Nepieciešams laiks, lai attaptos un pacenstos saprast, kādas valsts pilsonis ir tavā priekšā. Esmu gatavs apzvērēt, ka savā dzimtenē viņi runā ar mazāku entuziasmu un mirdzumu acīs.

Tā, pavisam nesen Igaunijas parlamenta Valsts aizsardzības komisijas vadītājs Hannes Hanso uzstāšanā laikā konferencē, kura bija veltīta aizsardzības sadarbības jautājumiem Eiropā, jau kuru reizi centās iedvest sanākušajiem, ka bez Vašingtonas militārā aizsega Eiropa neizdzīvos.

ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Eksperts: ASV brīdina Krieviju par gatavību sākt atklātu sadursmi

Tikai paslēpjoties aiz stiprajām amerikāņu karavīru mugurām, pēc igauņu parlamentārieša domām, iespējams dzīvot laimīgi un gandrīz bezrūpīgi. Un tas nav tikai slimas fantāzijas — pati Igaunija jau sen iet šo ceļu, sniedzot ASV karavīriem visas iespējamās preferences valsts teritorijā. Savulaik Igaunijas valdība atbalstīja vienošanos, kurā bija paredzēts, ka ASV Bruņotie spēki drīkst pēc saviem uzskatiem izmantot Igaunijas Aizsardzības spēku objektus. To skaitā iekļuva svarīgākie — aviācijas bāze Emari un centrālais poligons Tapā. Objektu saraksta nākotnē var tikt paplašināts un ir atkarīgs vien no amerikāņu vēlmes un vajadzībām. Saskaņā ar vienošanos, Amerikas karavīri drīkst būvēt un uzlabot militāros objektus personāla dzīvošanai, apmācībai, tehnikas apkalpošanai, specvienību veidošanai un izmitināšanai un citiem pasākumiem.

Dažkārt mīlestība pret okeāna otras puses partneriem gūst pavisam neredzētas formas. Pirms kāda laika Igaunijā izraisījās, taču pietiekami ātri apklusa, skandāls sakarā ar kaut kādas slepenas ASV vēstniecības atbalstītas specvienības pastāvēšanu.

Lietuvas seima - Sputnik Latvija
Lietuvas Seima apstiprinājusi aizsardzības izdevumu pieaugumu līdz 2,5% IKP

Izrādījās, ka tā jau vairāku gadu garumā novēro cilvēkus, kuri pārvietojas vēstniecības apkārtnē, un it kā diplomātiskās pārstāvniecības drošības nodrošināšanas nolūkos ievāc viņu personīgos datus. Tie, kuru uzvedība izraisa aizdomas, tiek iekļauti potenciālo teroristu datu bāzē. Vispikantākais ir tas, ka visas Igaunijas Republikas atbildīgās iestādes zināja par šī dienesta darbību un pat nosūtīja darbam tajā savus bijušos darbiniekus.

Protams, tas ir vēl viens posms nepienācīgas amerikāņu uzvedības ķēdē pat tajās valstīs, kuras tiek uzskatītas par tās uzticamākajiem sabiedrotajiem. Taču tā arī ir zīme tam, ka valsti, kura pieļauj šādu uzvedību attiecībā pret sevi, diez vai var dēvēt par suverenu un neatkarīgu. Un tieši šādu uzvedības modeli šobrīd ASV ar Igaunijas un citu Baltijas valstu palīdzību uzspiež citām ES un NATO dalībvalstīm. Visticamāk, tieši tas ir amerikāņu brīvības un demokrātijas paraugs, tiesa, tas drīzāk ož pēc verdzības.    

Ziņu lente
0