Eksperts: ASV brīdina Krieviju par gatavību sākt atklātu sadursmi

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš avīze Wall Street Journal ziņoja, ka ASV prezidents Donalds Tramps pārdomā, vai amerikāņu spēki Sīrijā uzbruks Krievijas un Irānas karavīriem.

RĪGA, 11. septembris — Sputnik. ASV valdība ar mediju starpniecību brīdina Krieviju par gatavību tiešai militārai sadursmei Sīrijā, taču šobrīd tāda notikumu attīstība ir maz ticama, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja Krievijas Ģeopolitisko problēmu akadēmijas vadītājs, militāro zinātņu doktors Konstantins Sivkovs.

Iepriekš avīze Wall Street Journal, atsaucoties uz anonīmām amatpersonām, ziņoja, ka ASV prezidents Donalds Tramps pārdomā, vai amerikāņu spēki Sīrijā uzbruks Krievijas un Irānas karavīriem, ja notiks uzbrukums Sīrijas Arābu Republikas valdības spēkiem. Avīzes informācijas avoti apgalvoja, ka SAR prezidents Bašars Asads esot "apstiprinājis hlorīna izmantošanu uzbrukumā pret sacelšanās dalībnieku pēdējo lielo atbalsta punktu valstī", par kādu tiek uzskatīta Idlibas province. Tas var izprovocēt ASV bruņoto spēku atbildes triecienu, piebilda izdevums.

"Tāda iespēja pastāv. Lieta tāda, ka karš Sīrijā, kā mēdz teikt matemātiķi, ir "spēle ar nulles summu", tas ir, uzvarētājs šajā konfliktā saņems visu, bet zaudētājs paliks tukšā. Ja ASV ļaus Damaskai ieņemt Idlibu un pārņemt savā ziņā visu Sīrijas teritoriju, viņi zaudēs ietekmi visos Tuvajos Austrumos. Tas pagaidām ir tikai zināms brīdinājums mums, Vašingtona vienkārši liek saprast, ka principā ir gatava tādam solim," — uzskata Sivkovs.

Krievijas iespējamā atbilde

Pie tam aģentūras sarunbiedrs pieļāva, ka iespējams atbildes trieciens no Krievijas puses. Eksperts uzskata, ka tāda scenārija apstākļos Krievija varētu pieņemt lēmumu par raķešu triecienu amerikāņu aviācijas bāzes kuģiem, tomēr organizēt tamlīdzīgu operāciju būtu visai grūti.

ASV Gaisa kara spēku iznīcinātāji F-15 - Sputnik Latvija
ASV lidmašīnas uzbrukumā Sīrijā izmantoja fosfora bumbas

"Mēs varam pacensties izmantot raķetes uzbrukumam viņu aviācijas bāzes grupējummam. Ja mūsu rīcībā jau ir pietiekams skaits jauno raķešu X-32, šis variants ir reāls, ja mūsu Tu-23M3 palaidīs cauri Irāna un, pats galvenais, Irāka, kas iepriekš jau "pagrieza atpakaļ" mūsu lidmašīnas. Turklāt mūsu bumbvedējus jāpiesedz ar iznīcinātājiem, taču tādā gadījumā ASV var izšķirties par uzbrukumu Hmeimimai, lai mūsu aviācijas spārns vienkārši neizlidotu palīgā TU," — atzīmēja Sivkovs.

Iepriekš Krievijas Aizsardzības ministrija brīdināja, ka Sīrijā tiek gatavota provokācija ar ķīmiskajiem ieročiem, ko ASV, Lielbritānija un Francija izmantos kā ieganstu uzbrukumam Sīrijas valsts objektiem. Iepriekš trīs valstis jau uzbrukušas Sīrijas valdības objektiem, dēvējot to par atbildi pēc ķīmisko ieroču uzbrukuma.    

Ziņu lente
0