Igaunijas neitralitātes piekritēji iesaka kodolieroču dislokāciju valstī

© Sputnik / Владимир ФедоренкоГосударственный флаг Эстонии
Государственный флаг Эстонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunās pilsoniskās iniciatīvas "Neitrālā Igaunija" autori vēlas pārtraukt konfliktu ar Krieviju, "dzīvot simbiozē" ar vietējiem krieviem un mierīgi tirgoties ar visām valstīm bez jebkādām sankcijām.

RĪGA, 13. septembris — Sputnik. Ārvalstu spēku ierašanās Igaunijā ar mērķi it kā "apturēt potenciālos draudus no austrumiem" un mūžīgā konfrontācija ar Krieviju nepatīk daudziem Igaunijas iedzīvotājiem, portālā Sputnik Igaunija stāsta autors Oļegs Ļeontjevs. Valsts sabiedriskie aktīvisti izvirzījuši pilsonisko iniciatīvu "Neitrālā Igaunija", kuras mērķis ir padarīt valsti absolūti neitrālu. Ar "Neitrālās Igaunijas" koncepcijas finesēm var iepazīties tās vietnē. Tās autori stāsta, ka patlaban meklē brīvprātīgos, kuri palīdzētu pārtulkot vietni krievu valodā.

"Neitrālā Igaunija" savā lapā Facebook apgalvo, ka tā ir anonīma Igaunijas iedzīvotāju pilsoniskā apvienība, kas propagandē valsts neitralitātes ideju un plāno veicināt tās īstenošanu "tālā perspektīvā".

"Mums nav neviena oficiāla locekļa, un vienlaikus mēs esam visā Igaunijā," – ar pašironiju atzīst "neitrālie".

Savu vēlmi padarīt Igauniju neitrālu viņi pamato ar to, ka "ir noguruši no pastāvīgajām bailēm no Krievijas un tās apriešanas".

"Mums apnikuši iekšējo vai ārējo ienaidnieku pastāvīgie meklējumi," – viņi emocionāli raksta. "Mums apnicis ciest, ka mūsu politiķi aizsējuši mums mutes ar zilimelnbalto karogu, un mums nevar būt nekādas alternatīvas domāšanas, jo mūs nekavējoties pasludinās par "rusofiliem". Mēs neesam "rusofili", mēs esam par neitralitāti," – apgalvo jaunās iniciatīvas autori.

Kodolieroči – Igaunijas brīvības garants

"Neitrālā Igaunija" atzīst, ka valsts nav pietiekami spēcīga, lai saglabātu savu neatkarību iespējama militāra konflikta apstākļos, tāpēc jāizdomā, kā piespiest potenciālos agresorus cienīt tās suverenitāti.

Военный эксперт, полковник в отставке  Виктор Литовкин - Sputnik Latvija
Militārais eksperts: NATO iznīcinātāji Igaunijā var nest kodolbumbas

Kā savdabīgu igauņu know-how viņi piedāvā potenciālajiem konflikta dalībniekiem dislocēt Igaunijas teritorijā savus kodolieročus. Tādējādi, uzskata "neitrālie", jebkurš uzbrukums Igaunijai automātiski nozīmēs Trešā pasaules kara sākumu, par ko, protams, neviena lielvalsts neizšķirsies dēļ igauņu zemītes.

Neitralitātei būtu jānodrošina Igaunijas ekonomiskais uzplaukums, uzskata koncepcijas autori, jo, izvairoties no dalības sankciju konfliktā, Igaunijai būs atvērti abi tirgi.

Turklāt, pateicoties "kodolneitralitātei", Igaunijai nenāksies tērēties aizsardzībai – tiks ietaupīti simtiem miljonu eiro. Šos līdzekļus "neitrālie" plāno veltīt izglītībai, veselības aprūpei un sociālajai sfērai.

Simbioze ar krieviem

"Neitrālie" vēlas pielikt punktu jautājumā par "Krievijas draudiem". "Pie mums dzīvo vislabāk izglītotie krievi pasaulē – tas ir mūsu lielākais neizmantotais un pienācīgi nenovērtētais resurss," – viņi uzskata.

Ядерные испытания в США - Sputnik Latvija
National Interest prognozē "nejaušu" kodolkaru

Jaunās koncepcijas autori piedāvā droši "propagandēt" vietējo krievu saziņu ar viņu lielo Dzimteni – Krieviju. "Mēs vairs nevaram dzīvot strīdā ar mūsu krieviem. Dzīvosim simbiozē un dosim viņiem iespēju justies kā krieviem!" – aicina "Neitrālā Igaunija".

Igaunijai aktuālajā migrācijas jautājumā viņi iesaka dot iespēju valstij pašai izvēlēties, ko pieņem, ko – ne. "Mēs neesam rasisti, taču nevajag mums nevienu uzspiest,"- raksta neitralitātes piekritēji.

"Neitrālo" anonimitāte tiks atklāta pirms vēlēšanām

"Neitrālie" bīstas vajāšanas, ņemot vērā "konfrontāciju" sabiedrībā, tāpēc vēlas līdz zināmam brīdim saglabāt savu anonimitāti un garantē to ikvienam, kas pievienosies viņu iniciatīvai.

"Līdz nākamajām vēlēšanām par mums būs zināms viss," – apgalvo pilsoniskie aktīvisti.

Jāpiebilst, ka "Neitrālajai Igaunijai" ir īpatnība, kas nebūt nav raksturīga sabiedriskajām kustībām – tā neprasa nekādu finansiālu atbalstu. Piekritēji tikai lūgti "popularizēt" sabiedrībā "Neitrālās Igaunijas" lapu un ideju par valsts neitralitāti.

Ziņu lente
0