Militārais eksperts: NATO iznīcinātāji Igaunijā var nest kodolbumbas

© Foto : из архива автораВоенный эксперт, полковник в отставке Виктор Литовкин
Военный эксперт, полковник в отставке  Виктор Литовкин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropā atrodas aptuveni divi simti ASV piederošo brīvā kritiena kodolbumbu B61, ko var izmantot Ziemeļatlantijas alianses lidmašīnas, uzskata militārais eksperts Viktors Ļitovkins.

RĪGA, 4. septembris – Sputnik. NATO iznīcinātāji atkal atsāks lidojumus Igaunijas gaisa telpā pēc incidenta – Spānijas Gaisa kara spēku iznīcinātāja pilota nejaušās kaujas raķetes palaišanas, vēsta Sputnik Lietuva.

Многоцелевой истребитель Eurofighter Typhoon - Sputnik Latvija
Jānis Ādamsons: NATO raķetes starts Igaunijas debesīs nebija kļūdains

Vācijas Gaisa kara spēku piloti veiks treniņlidojumus nelielā augstumā un attālu no apdzīvotajām vietām. Plānots, ka treniņi notiks darba nedēļas laikā. Intervijā Sputnik Lietuva militārais eksperts, atvaļinātais pulkvedis Viktors Ļitovkins pastāstīja, ka lidmašīnas, kas pilda NATO misiju Igaunijas debesīs, var nest kodolbumbas.

"Gadās, ka lidmašīna ir bojāta, bruņojuma sistēma ir bojāta vai cilvēks pieļāvis kadu kļūdu. Nelielā augstumā lidmašīnu grūtāk atrasts ar radiolokatora līdzekļiem. Jāsaprot galvenais: lidmašīnas, kas tiek izmantotas šajā bāzē, — Eurofighter, Tornado vai F-16 – spēj nest kodolbumbas," – atzīmēja Ļitovkins.

Viņš paskaidroja, ka situācija kļūst vēl sarežģītāka, jo Eiropas teritorijā atrodas divi simti amerikāņu kodolbumbu.

"Lai arī šīm valstīm nav kodolieroču, taču tās prot izmantot kodolieročus, un Eiropā atrodas aptuveni 200 brīvā kritiena bumbas B61 – amerikāņu kodolbumbas, ko šie piloti, šīs lidmašīnas var izmantot. Tādā situācijā joks – spāņu lidmašīnas zaudētā raķete "gaiss-gaiss" – var izrādīties ļoti nopietns: kā zināt, attālumu no Tallinas līdz Sanktpēterburgai tādā virsskaņas iznīcinātājā iespējams pārvarēt 10-15 minūšu laikā," – piezīmēja militārais eksperts.

7. augustā Igaunijas dienvidu daļā iznīcinātājs Eurofighter Typhoon nejauši palaida "gaiss-gaiss" tipa raķeti AMRAAM. Domājams, tā nolidojusi aptuveni 80 kilometrus un nokritusi purvainā mežā Endla rezervāta rajonā.

Spānijas Aizsardzības ministrija sākusi incidenta izmeklēšanu. Spāņu piloti tika atstādināti no lidojumiem Baltijas valstu gaisa telpā. Arī Maskava ir norūpējusies par incidentu, jo raķete varēja nokļūt Krievijas gaisa telpā. Krievijas ĀM atzīmēja, ka incidents ar NATO lidmašīnu kārtējo reizi apliecina, kādu apdraudējumu Baltijai nes alianses darbības reģionā.

Vietu, kur nokritusi raķete, Igaunijas karavīriem atrast nav izdevies, tāpat kā konstatēt raķetes fragmentus. Meklējumu operācija tika pārtraukta 17. augustā. Igaunijas GKS komandieris pulkvedis Rijvo Valge informēja, ka kareivjiem nav izdevies noskaidrot, kas noticis ar raķeti. Valge pieļāva, ka tā, iespējams, uzsprāgusi gaisā vai pat pazemē.

Ziņu lente
0