Ķīlis: Latvija var nonākt tiktāl, ka cilvēki nenodzīvos līdz pensijai

© Pixabay / Free-PhotosПожилая женщина
Пожилая женщина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdībai nāktos pārliecināt iedzīvotājus maksāt nodokļus un savlaicīgi parūpēties par savu pensiju, ir pārliecināts Roberts Ķīlis.

RĪGA, 12. septembris — Sputnik. Pensijas vecums Latvijā, iespējams, vēl palielināsies, ja valsts nespēs pārliecināt jauniešus izdarīt iemaksas, no kā nākotnē tiks veidota viņu pensija, paziņoja bijušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis radio Baltkom ēterā.

"Ja varasvīri nesarunāsies ar sabiedrību, nepaskaidros, kā valstī darbojas sociālās iemaksas, nāksies mainīt pensiju sistēmu. Viss var nonākt tiktāl, ka cilvēki vienkārši nenodzīvos līdz pensijai. Tas ir nacistisks problēmas risinājums," – viņš uzsvēra.

Viņaprāt, lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju nedomā par to, kā strādā pensiju sistēma un kā radīt uzkrājumu.

"Viņiem rūp tikai īstermiņa plāni, nevis tas, kas notiks pēc 30 gadiem. Tieši valstij ir jāveic lielākais darbs ar iedzīvotājiem, lai cilvēki sāktu rūpēties par uzkrājumiem nākotnes pensijai. Valdībai ir jāpanāk, lai to sadzird jaunieši. Ir jāstrādā ar cilvēku domāšanu, jāietekmē iedzīvotāju prāts," – norādīja Ķīlis.

Пенсионерка - Sputnik Latvija
Latvijas pensionāri ir vieni no strādīgākajiem Eiropā

Iepriekš līdzīgu viedokli pauda Swedbank ekonomists Mārtiņš Kazāks. Viņš paskaidroja, ka daudzi darbspējīgi Latvijas iedzīvotāji dodas peļņā uz ārvalstīm un dažkārt aizved līdzi arī ģimenes. Rezultātā iedzīvotāji Latvijā pastāvīgi noveco, vajag vairāk naudas pensijām, taču iedzīvotāji negrib maksāt nodokļus, no kuriem veidojas budžets pensijām.

Lai pensionāri nebūtu spiesti tuvākajā laikā ēst mazāk, jāpanāk, lai uzņēmumi maksātu darbiniekiem "baltās" algas, no kurām tiek ieturēti nodokļi, secināja ekonomists.

Atgādināsim, ka pilsoņu un nepilsoņu pensijas vecums Latvijā patlaban ir 63 gadi un 3 mēneši.

Ziņu lente
0