Rīgas pēdās: Daugavpils vēlas apmaksāt aukles pakalpojumus vecākiem

© Foto : pixabay / tolmachoBērni
Bērni - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban rindā bērnudārzos Daugavpilī gaida aptuveni 100 līdz trīs gadus veci bērni, un aptuveni puse no viņiem varēs saņemt aukli uz pašvaldības rēķina.

RĪGA, 11. septembris — Sputnik. Daugavpils izskata iespēju apmaksāt aukles pakalpojumus bērniem, lai samazinātu rindas bērnudārzos, vēsta "Naša gazeta", atsaucoties uz Latvijas radio 4.

Patlaban 27 bērnudārzus un trīs pirmsskolas grupas pilsētas vidusskolās apmeklē 4500 bērni, taču nebūt ne visi vecāki var sūtīt savas atvases bērnudārzā.

Skola - Sputnik Latvija
Atrast skolu divu nedēļu laikā: uzdevums skolēnu vecākiem no Saulkrastu varasiestādēm

"Protams, salīdzinājumā ar Rīgu katastrofas nav. Patlaban rindās bērnudārzos gaida aptuveni 100 līdz trīs gadus veci bērni. Šī problēma izveidojusies tādēļ, ka dārziņi sākuši pieņemt bērnus no viena gada vecuma. Vecākiem ir jāiziet darbā, tāpēc dārziņš ir īpaši pieprasīts, kad bērniem aprit viens gads," — situāciju izskaidroja izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova.

"Vecākiem ir pieprasījums pēc noteiktiem bērnudārziem. Viņi tur netiek, tāpēc izveidojas rinda. Tiek piedāvātas vietas citos bērnudārzos, taču tie atrodas mazliet tālāk no centra. Lielākais pieprasījums ir vecumam no viena līdz trim gadiem, kad bērns ir jāsūta bērnudārzā," — pastāstīja Jeļizaveta Kazakova, Daugavpils bērnudārzu direktoru padomes vadītāja un 18. bērnudārza vadītāja.

Piemēram, šī gada sākumā rindu 18. bērnudārzā gaidīja 56 bērni līdz četru gadu vecumam.

"Silītē mēs pieņemam tikai 18 bērnus, atbilstoši normām par kvadrātmetriem katram bērnam. Nākamās grupas mēs papildinām. Tie var būt 3-4 bērni. Pastāvīgi notiek bērnu rotācija. Kāds aizbrauc, kāds maina dzīves vietu. Tādējādi atbrīvojas vietas, par ko informējam skolu valdi, bet skolu valde jau sūta bērnus pie mums," — paskaidroja Kazakova.

Jūrmalas bruņurupucis - Sputnik Latvija
Nekas nelīdz: Jūrmala netiek galā ar transporta plūsmu
Ar mērķi atrisināt problēmu ar rindām Daugavpils pašvaldībā ierosināts apmaksāt vecākiem aukles pakalpojumus. Izglītības pārvalde un pilsētas deputāti uzskata, ka vecāki augstu novērtēs šo pakalpojumu.

Aukles pakalpojumus var sniegt tikai sertificēts speciālists. Patlaban Daugavpils Izglītības kvalitātes valsts dienesta reģistrā ir iekļauta tikai viena sertificēta aukle, taču pašvaldība uzskata, ka šādu speciālistu skaits augs, tiklīdz parādīsies pieprasījums.

Pagaidām nav zināms, par kādu finansējuma apjomu ir runa. Šodien viena bērna uzturēšana bērnudārzā izmaksā 120-150 eiro, un pašvaldībai jāpaliek šīs summas ietvaros, uzskata IKVD. Sākotnējās aplēses liecina, ka gada laikā šo pakalpojumu Daugavpilī varētu izmantot 30-50 ģimenes.    

Ziņu lente
0