Atrast skolu divu nedēļu laikā: uzdevums skolēnu vecākiem no Saulkrastu varasiestādēm

© Foto : info.riga.lvSkola
Skola - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saulkrastu novada pašvaldība pirms mācību gada sākuma sagatavojusi nepatīkamu pārsteigumu vietējās skolas desmitās klases skolēnu vecākiem.

RĪGA, 23. augusts — Sputnik. Saulkrastu novada skolas desmitās klases audzēkņu vecāki uzzinājuši, ka viņu bērniem nav kurp doties pirmajā septembrī, vien divas nedēļas pirms mācību gada sākuma, vēsta Diena.lv.

Vēl jūlija beigās mācību iestādes mājaslapā tika publicēta informācija par to, ka visi deviņi desmitās klases skolēni varēs turpināt mācības savā skolā. Savukārt jau 17. augustā Saulkrastu dome pieņēma lēmumu neatvērt klasi nepietiekamā skolēnu skaita dēļ.

Будущие первоклассники с ранцами - Sputnik Latvija
Valdība piešķīrusi katram skolēnam 7 eiro teātru un muzeju apmeklēšanai

Tomēr par deviņiem desmitās klases skolēniem ierēdņi nav aizmirsuši un piedāvāja viņiem iesniegt dokumentus citā mācību iestādē — Zvejniekciema skolā, kura atrodas 6 kilometru attālumā no bērnu dzīvesvietas.

Kad ierēdņiem sāka uzdot neērtus jautājumus par pēkšņo desmitās klases slēgšanu un par to, kādēļ šo informāciju laicīgi nepaziņoja vecākiem, Saulkrastu domes priekšsēdētājs Ervīns Grāvītis norādīja uz Ministru Kabineta noteikumiem. Saskaņā ar šiem noteikumiem klasē ir jābūt ne mazāk kā 18 audzēkņiem, uzsvēra Grāvītis.

Pēc Saulkrastu skolas Vecāku padomes priekšsēdētājas Ivetas Baltiņas sacītā, visiem bērniem no desmitās klases bijušas labas sekmes, un viņi varētu pretendēt uz mācībām Rīgas skolās, ja būtu laicīgi uzzinājuši, ka viņiem vairs nav kur mācīties.

Baltiņa pauda vecāku kopējo viedokli. Saulkrastu varasiestāžu lēmums viņus pārsteidza negaidīti. Turklāt, pēc viņu domām, izvēle par labu Zvejniekciema skolai ir neloģiska, jo bērniem daudz vienkāršāk būtu iet uz skolu Krimuldā.

Обеда в столовой - Sputnik Latvija
Nekādu kartupeļu un kompota: Latvijas skolās būs jauna ēdienkarte

Taču Grāvītis atceļ savu un savu kolēģu atbildību un liek saprast, ka pie visa vainojama Saulkrastu skolas direktore Velta Kalnakārkle, kura it kā neesot laicīgi sniegusi informāciju par desmitās klases skolēnu skaitu. Pēc Grāvīša pieņēmuma, direktore, iespējams, pati domājusi, ka 10. klase būs nokomplektēta, jo 9. klasi pabeidza 31 bērns.

Arī Kalnakārkle nesteidz atzīt vainu. Pēc viņas sacītā, par skolēnu trūkumu domei kļuva zināms jau jūlijā. Direktore izvirzīja vēl vienu iesējamo notikušā versiju. Viņa norādīja, ka liela daļa Saulkrastu domes deputātu tika ievēlēti no Zvejniekciem, tādēļ nav brīnums, ka piedāvāts izvēlēties tieši šo skolu, kuras deputāte arī ir vietējā deputāte.

Likvidē un apvieno

2017. gadā Latvijas izglītības ministrs Kārlis Šadurskis piedāvāja apvienot skolas, kurās ir  neliels skolēnu skaits ar lielākām skolām.

Pēc viņa sacītā, mūsdienu skolā jābūt vismaz divām paralēlām klasēm, katrā no kurām mācās ne mazāk kā 25 skolēni.

Работа магазина по продаже оружия - Sputnik Latvija
Latvijas skolēniem ieteikts ņemt rokās ieročus

Šadurskis atzīmēja, ka skolu apvienošana ar nepietiekamu audzēkņu skaitu nesīs labumu skolotājiem un vietējām varasiestādēm: skolotāju algas varētu pieaugt par 45%, savukārt vietējās varasiestādes iegūs naudu, kuru varēs izmantot izglītībai.

2018. gada jūnijā kļuva zināms, ka Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija sagatavojusi noteikumus par audzēkņu skaitu vidusskolu klasēs. Saskaņā ar šiem noteikumiem apmācīt 12 skolēnus klasē un 33 — klašu grupās atļaus tajās pašvaldībās un privātajās vispārējās izglītības iestādēs, kuras atrodas 25 un vairāk kilometrus no citas tuvākās vidusskolas.

Vērts atzīmēt, ka jaunajiem noteikumiem jāstājas spēkā no šī gada pirmā septembra.    

Ziņu lente
0