Baltkrievija vēlas turpināt stabilu Krievijas benzīna reeksportu

© Sputnik / Sergey MelkonovKravu tranzīts no Latvijas uz Krieviju
Kravu tranzīts no Latvijas uz Krieviju - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija piedāvājusi Baltkrievijai saglabāt beznodevu naftas nodevas, taču samazināt naftas produktu piegādes.

RĪGA, 11. septembris — Sputnik. Baltkrievija lūdz Krieviju neierobežot naftas produktu ievešanu republikā — valstij nepieciešama stabilitāte, paziņoja Baltkrievijas vicepremjers Igors Ļašenko, vēsta RIA Novosti.

"Mēs pieprasām tradicionāli sasniegto apjomu saglabāšanu. Nekādu krasu pārmaiņu, mums vajadzīga stabilitāte," — uzsvēra Ļašenko.

Viņš norādīja, ka šonedēļ plānota viņa tikšanās ar kolēģi no Krievijas, puses apspriedīs stāvokli Krievijas un Baltkrievijas naftas produktu tirdzniecības jomā un tās apjomus.

Naftas termināļi Ventspils brīvostā - Sputnik Latvija
Latvijas dīzeļa tranzīta uzņēmumu uztrauc "caurules" uzturēšana

"Rit darba process… Krievija ierosina precizēt naftas produktu apjomus, bet naftas jomā neviens (pašreizējos — red.) apjomus neapšauba," — atzīmēja Ļašenko.

Iepriekš Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks paziņoja, ka Baltkrievija pilnībā nodrošina sevi ar naftas produktiem uz Krievijas naftas pārstrādes rēķina, tāpēc KF Enerģētikas ministrija nesaskata ekonomisko pamatu naftas produktu piegādēm uz republiku.

"Mums paredzēti nulles rādītāji naftas produktu piegādes jomā no KF uz Baltkrieviju, jo Baltkrievija sevi pilnībā nodrošina ar saviem naftas produktiem uz Krievijas naftas pārstrādes rēķina," — atzīmēja ministrs.

Iepriekš kļuva zināms, ka Krievija ierosina pārtraukt naftas produktu neierobežotu ievešanu Baltkrievijā, pamatojot to ar zaudējumiem Krievijas budžetā augošā naftas  produktu izvešanas pieauguma apstākļos.

Pašlaik Krievija un Baltkrievija noslēgušas starpvaldību vienošanos, kas ierobežo naftas beznodevu piegādes Baltkrievijā — 24 milj. tonnu gadā. Minska atstāj savā budžetā eksporta nodevas, kas saņemtas naftas produktu pārstrādes rezultātā. Turklāt no 2017. gada Baltkrievija ieguvusi tiesības reeksportēt 6 miljonus tonnu Krievijas naftas. Arī šīs nodevas nonāk valsts budžetā.

Ļeņingradas apgabals - Sputnik Latvija
Eksperti: naftas kravu pārcelšana no Baltijas ostām uz Sanktpēterburgu ir utopiska
Taču ierobežojumu naftas produktu beznodevu piegādēm no KF nav. Vienlaikus no KF ievesto naftas produktu reeksporta gadījumā nodevas nonāk Baltkrievijas budžetā.

Iepriekš vēstīts, ka Krievija vēlētos, lai Baltkrievija eksportētu savus naftas produktus, kas pārsvarā tiek ražoti no Krievijas naftas, un eksportētu tos cauri Krievijas ostām.

Pērnā gada augustā Krievijas prezidents Vladimirs Putins pauda viedokli par to, ka nepieciešams saistīt naftas piegādes Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām ar ražoto naftas produktu transportēšanu caur KF. Krievijas Enerģētikas ministrija 2017. gada septembra vidū paziņoja, ka rit darbs ar mērķi piesaistīt Baltkrievijas eksporta uzņēmumus Krievijas ostām, citastarp arī samazinot tarifus apkalpošanai ostās un Krievijas dzelzceļa tarifus kravu pārvadāšanai.

Informācijas avots pastāstīja, ka Krievijas ostas ir gatavas samazināt tarifus naftas produktu pārkraušanai no Baltkrievijas garantēto apjomu gadījumā.

Dzelzceļš - Sputnik Latvija
Kamēr Latvija rēķinājusi tranzīta tarifus, Lietuva parakstīja kravu līgumus

Decembrī Baltkrievijas vicepremjers Vladimirs Semaško paziņoja, ka 2018. gadā Baltkrievija var nosūtīt eksportam cauri Krievijas ostām līdz 1 miljonam tonnu naftas produktu, taču šādam maršrutam jābūt rentablam. Krievijas Dzelzceļa dati liecina, ka no gada sākuma Baltkrievijas kompānijas nosūtījušas eksportam cauri Kriecijas ostām aptuveni 300 tūkstošus tonnu naftas produktu.

Izdevums "Infoline Analitika" vēsta, ka 2017. gadā Minska eksportējusi vairāk nekā 12,5 miljonus tonnu naftas produktu, tostarp gandrīz 8,5 milj. tonnu — cauri Rīgai, Ventspilij, Klaipēdai, Tallinai, aptuveni 4 miljoni tonnu izvesti pa dzelzceļu (līdz 90% — uz Ukrainu, mazāk nekā 10% — uz Krieviju).    

Ziņu lente
0