Eksperti: naftas kravu pārcelšana no Baltijas ostām uz Sanktpēterburgu ir utopiska

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasĻeņingradas apgabals
Ļeņingradas apgabals - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas speciālisti atstāj Krievijas un Baltijas valstu ostu sadarbības iespēju.

RĪGA, 1. marts — Sputnik. Sanktpēterburgā aizritējušajā starptautiskajā apaļajā galdā "Baltija un Baltkrievija ES, EES un ĶTR tranzīta sakaros", kuru organizēja Krievijas Baltijas pētījumu asociācija, eksperti nonāca pie secinājuma, ka naftas kravu pārcelšana uz Sanktpēterburgu un Ļeņingradas apgabalu no Baltijas valstīm ir utopiska, raksta Baltic Course.

Nacionālās enerģētiskās drošības fonda vadošais analītiķis Igors Juškovs uzskata, ka ideja pārcelt Baltkrievijas naftas produktus no Baltijas valstīm uz Krievijas ostām pagaidām paliek politisks projekts. Daļa Baltkrievijas kravu pārkraušana Krievijas ostās pie Baltijas jūras būs atkarīga no Krievijas attiecību attīstības ar Eiropas Savienību.

Vai ir vērts pārorientēties uz Ķīnu

KZA Pasaules ekonomikas un starptautisko attiecību institūta Eiropas pētījumu centra vecākais zinātniskais darbinieks Vladimirs Oļenčenko pauda viedokli, ka Baltkrievijas tranzīta, tieši kā Baltijas valstu tranzīta vērtība nezaudē savu nozīmi, neatkarīgi no Ķīnas kravu esamības vai iztrūkuma.

Viņš uzskata, ka darba spēka vērtības pieauguma dēļ Ķīnā kravu transportēšana no šīs valsts mūsdienu apjomos pārstās būt aktuāla. Tāpat Oļenčenko uzdeva jautājumu par Krievijas piedalīšanās mērķtiecīgumu Ķīnas projektos pēc sankciju atcelšanas.

Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Lembergs par iesaldēto tranzītu: lai būtu pavēsi, mēs pacietīsim
Sanktpēterburgas analītiskā biroja DORN direktoru padomes priekšsēdētājs Andrejs Karpovs uzskata, ka Krievijai ir jāseko līdzi augošajai spriedzei starp Lietuvu un Baltkrieviju un Latvijas mēģinājumiem pārtvert Baltkrievijas kravas. Turklāt, "visādam gadījumam", nedrīkst aizmirst par tādu projektu attīstību kā konteineru termināls Klaipēdā, Rail Baltica, konteineru vilciens "Sumbrs". Ekspertu uztrauc integrācijas projekta Sanktpēterburga — Maskava — Minska neesamība, kurš ietvertu Baltijas jūras Austrumu piekrasti.

Pēc Karpova domām, konkurēt ar Rail Baltica varētu tikai dzelzceļa posms ar Eiropas sliežu tipu, kuru derētu ievilkt līdz Sanktpēterburgai, taču viņš pats atzīst, ka šis projekts ir no fantastikas jomas.

Karpovs uzskata, ka Ķīnas tranzīta ceļam jāiet uz Dienvidāziju, nevis uz Eiropu. Tādēļ Sanktpēterburgai ir nepieciešama sava konteineru tranzīta attīstības programma neatkarīgi no Ķīnas kravām. Un tieši konteineru kravas ir jāizvada no Baltijas valstīm. Pēc pārējo ekspertu domām, tieši konteineru pārvadājumi būs vissvarīgākie nākotnē.

Ziņu lente
0