ASV var ieviest sankcijas pret Starptautisko kriminālo tiesu

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Pāriet pie mediju bankasBaltais nams Vašingtonā
Baltais nams Vašingtonā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskā tiesībsargājošā organizācija Amnesty International nosodījusi Vašingtonas plānus un atgādinājusi, ka SKS aizstāv tos, kuru tiesības nopietni pārkāptas.

RĪGA, 11. septembris — Sputnik. ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons paziņojis, ka ASV valdība darīs visu iespējamo, lai pasargātu savus pilsoņus no Starptautiskās kriminālās tiesas (SKS) vajāšanas, un varētu ieviest sankcijas pret tās tiesnešiem, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RIA Novosti.

Padomnieks piezīmēja, ka Vašingtona aizsargās arī savus sabiedrotos no it kā "nelikumīgās tiesas netaisnīgās vajāšanas".

Капитолий (United States Capitol) на Капитолийском холме в Вашингтоне - Sputnik Latvija
Spēkā stājušās ASV "drakoniskās" sankcijas pret Krieviju

"Mēs nesadarbosimies ae SKS, nepalīdzēsim SKS un, protams, mēs nepievienosimies SKS," — teica politiķis, uzstājoties Vašingtonā.

Pēc Boltona vārdiem, runa ir par tiesas mēģinājumiem vajāt amerikāņu karavīrus par noziegumiem Afganistānā.

Vašingtonas viedokli nosodīja starptautiskā tiesībsargājošā organizācija "Amnesty International".

Organizācija atzīmēja, ka ASV uzbrukums SKS — tas ir uzbrukums "miljoniem upuru un izdzīvojušo", kuri saskārušies ar nopietniem starptautiskajiem tiesbu pārkāpumiem. Pēc tiesībsargu domām, tamlīdzīgi Vašingtonas izteikumi padara bezvērtīgu ilggadējo darbu, ko veic starptautiskā sabiedrība, lai veicinātu taisnīgu tiesu.

Amnesty International aicināja ASV neieviest sankcijas, bet gan "reizi par visām reizēm" apstiprināt Romas statūtu — SKS dibināšanas dokumentu.

Iepriekš vēstīts, ka Valsts departaments iebildis pret Palestīnas lēmumu vērsties SKS Izraēlas darbību dēļ un nosaucis tamlīdzīgus pasākumus par "neproduktīviem".

ASV un ES karogi - Sputnik Latvija
ASV kritizē Eiropas Savienību par līdzekļu piešķiršanu Irānai

ASV un Starptautiskās kriminālās tiesas konfrontācija ilgst jau vairākus gadus. 2000. gadā ASV parakstīja Romas statūtu, taču Kongress dokumentu neratificēja, un divus gadus vēlāk ASV paraksts tika anulēts.

Džordža Buša, jaunākā administrācija šo lēmumu pamatoja ar to, ka ASV ir savas nacionālās intereses, turklāt esot nepieciešams aizargāt amerikāņu karavīrus no potenciālas vajāšanas.

Starptautiskā kriminālā tiesa — pirmā pastāvīgā starptautiskā tiesa, kas nodibināta uz vienošanās pamata, lai pieliktu punktu nesodītībai par smagiem noziegumiem, kas pastrādāti XXI gadsimtā.    

Ziņu lente
0