Latvijas IeM uzskata DUS un dzelzceļa stacijas par bīstamiem objektiem

© pixabayDegvielas uzpildes stacija
Degvielas uzpildes stacija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz ar minerālmēslu un naftas produktu termināļiem paaugstinātas bīstamības objektu sarakstā iekļautas degvielas uzpildes stacijas un dzelzceļa stacijas.

RĪGA, 10. septembris — Sputnik. Latvijas Iekšlietu ministrija (IeM) iekļāvusi paaugstinātas bīstamības objektu sarakstā degvielas uzpildes stacijas un dzelzceļa stacijas līdztekus minerālmēslu un naftas produktu termināļiem un citiem objektiem, vēsta Lsm.lv.

Noteikumus par paaugstinātas bīstamības statusa piešķiršanu objektiem Latvijas valdība apstiprināja 2017. gadā. Minētais statuss tiek piešķirts objektiem, kuros tiek ražotas, izmantotas vai glabātas bīstamas vielas.

Военные учения Saber Strike 2017 - Sputnik Latvija
Šaujiet droši: katrs otrais Latvijas iedzīvotājs pozitīvi vērtē mācības "Namejs"

Paaugstinātas bīstamības objektu statusu saņēmušo uzņēmumu īpašnieku vai pārvaldnieku pienākums ir izstrādāt objekta civilās aizsardzības plānu un saskaņot to ar Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD).

Valdības apstiprinātie noteikumi paredz objektu dalījumu A, B un C kategorijās. IeM piešķīrusi paaugstinātas bīstamības statusu 432 objektiem. "A" kategorijā iekļauti 45 objekti, kuru vidū ir vairākas dzelzceļa stacijas, hidroelektrostacijas, naftas produktu termināļi un rūpnīcas. "B" kategorijā iekļauti 49 objekti, starp kuriem ir naftas produktu bāzes, minerālmēslu rūpnīcas un tamlīdzīgi objekti. "C" kategorijā pārsvarā ir degvielas uzpildes stacijas (DUS).

Īpaši bīstamu objektu sarakstu paredzēts atjaunot katru gadu.

Pašaizsardzības mācības

Iepriekš Latvijā notika militārās mācības Namejs 2018. Viens no mācību scenārijiem paredzēja spontānu nekārtību apspiešanu Latvijā. Iedzīvotāji tika iepriekš brīdināti, ka saskarsies ar tehnikas pārvietošanos un citiem militārajiem manevriem. Mācībās piedalījās arī Latvijas uzņēmumi. Viņu pienākums bija pilnveidot mobilizācijas sistēmu.

Jāpiebilst, ka augusta nogalē Latvijas Aizsardzības ministrija ierosināja uzbūvēt sabiedriskās vietās bunkurus valsts vispārējās aizsardzības sistēmas nostiprināšanai.

Jāpiebilst, ka Latvijas armijas spēki nav lieli. Reitingā Global Firepower Baltijas valsts bruņotie spēki ieņem 105. vietu starp 136 valstīm.    

Ziņu lente
0