Elektroenerģijas cenas Igaunijā pieaugušas vaiāk nekā par pusi

© Pixabay / Free-PhotosSpuldzīte
Spuldzīte - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Elektrības cenas Igaunijā sasniegušas maksimālo rādītāju astoņu gadu laikā kopš valsts pārejas pie elektroenerģijas iegāzes Eiropas Ziemeļvalstu biržā.

RĪGA, 2. septembris — Sputnik. Vidējā elektrības cena Igaunijā sasniegusi 55,38 eirp par megavatstundu (5,54 centi par kilovatstundu), vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu ERR. Tas ir rekordliels rādītājs kopš 2010. gada. Cena gada laikā pieaugusi par 52%, atgādināja portāls.

Pēc pārejas pie elektroenerģijas pārdošanas tirgū patērētājiem Igaunijā, cenas kopš 2013. gada  ir saistītas ar Eiropas Ziemeļvalstu biržu NordPool Spot. 2010. gadā lielajiem enerģijas patērētājiem elektrības iegāde biržā kļuva obligāta. Tobrīd tika fiksēts vēsturiskais cenas maksimums — 2010. gada augustā vidējā elektrības cena biržā sasniedza 56,62 eirp par megavatstundu (5,66 centi par kilovatstundu).

Tvertne - Sputnik Latvija
Uz Rīgu pēc benzīna: samazinājušās degvielas cenas

Vēstīts, ka laikā kopš pārejas pie tirgus iepirkumiem minimālā cena novērota 2015. gada decembrī — 26,72 eirp par megavatstundu (2,67 centi par kilovatstundu).

Iepriekš vēstīts, ka strauji augošā elektrības centa kļuvusi par vienu no galvenajiem inflācijas pieauguma faktoriem šovasar Igaunijā. 2018. gada jūlijā cenu pieaugums Igaunijā salīdzinājumā par 2017. gada jūliju veidojis 3,5%. Gada laikā preču cenas pieaugušas par 2,9%, pakalpojumu cenas — par 4,4%. Pie tam krasi, par 10,1% pieaugušas regulējamās cenas.

Lielāko ietekmi uz indeksu izrādījusi mājokļa izdevumu palielināšanās, ieskaitot par 16,9% augušo elektrības cenu. Benzīna cena pieauga par 19,3%, dīzeļdegvielas cena — par 16,8%.    

Ziņu lente
0