Uz Rīgu pēc benzīna: samazinājušās degvielas cenas

© pixabayTvertne
Tvertne - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīga var palepoties ar degvielas cenu krišanos, atšķirībā no Viļņas un Tallinas, tomēr lētākais benzīns vēl joprojām ir Lietuvas galvaspilsētā.

RĪGA, 26. augusts — Sputnik. Aizvadītajā nedēļā augstākā benzīna cena Baltijas valstīs bija fiksēta Tallinā — tur DUS Circle K 95. martas benzīns maksāja 1,389 eiro. Nedēļu iepriekš 95. markas benzīns Igaunijas galvaspilsētā bija par 0,7% lētāks, vēsta Tvnet.ru.

Augusi arī dīzeļdegvielas cena — tā palielinājusies par 1,5% līdz 1,359 eiro.

Автовладелец заправляет машину на одной из автозаправочных станций - Sputnik Latvija
Benzīna cenas Rīgā kritušās, taču izdevīgāk degvielu iegādāties Viļņā

Degvielas cenas aizvadītajā darba nedēļā augušas arī Viļņā: 95. markas benzīna cena pieaugusi par 0,4% līdz 1,225 eiro, dīzeļdegviela — par 0,1% līdz 1,125 eiro par liktu. Tomēr Lietuvas galvaspilsētā benzīns joprojām ir lētākais Baltijas valstīs.

Rīgā benzīna cena kritusies. DUS Circle K 95. martas benzīna cena samazinājusies par 1,5% līdz 1,289 eiro, dīzeļdegvielas cena kritusies par 1,6% līdz 1,209 eiro par litru.

Autogāzes cena Rīgā kritusies par 1,8% līdz 0, 545 eiro. Viļņā autogāzes cena samazinājusies par 2,2% līdz 0,54 eiro, bet Tallinā nav mainījusies — 0,629 eiro.

Milzum vērtīgs benzīns

2018. gada sākumā Latvijā tika par 9% palielināts degvielas akcīzes nodoklis, no 16. aprīļa — palielināts biopiedevu daudzums degvielā. No 2018. gada 1. marta par 28,62% pieauga naftas produktu rezervju nodeva. Rezultātā degvielas cenas Latvijā palielinājās.

Degvielas uzpildes stacija - Sputnik Latvija
Aplis, kvadrāts un rombs: rudenī spēkā stāsies jauna degvielas marķējuma sistēma

Ar degvielas cenām neapmierinātie automašīnu īpašnieki Latvijā par aicināja visus boikotēt divus DUS tīklus, ko turēja aizdomās par vēlmi iedzīvoties. Viņi pauda uzskatu, ka situācijā, ja cietīs DUS peļņa, tās pašas sāks domāt par iedzīvotāju principu un nebūs tik vienaldzīgas.

Iepriekš tika vēstīts, ka eksperti bija vienisprātis: degvielas cenas Latvijā var sasniegt rekordus.

Jāpiebilst, ka degvielas cenu ietekmē arī ārējie faktori. Benzīna cenu ietekmēja saspringtā situācija Tuvajos Austrumos, piemēram, ASV atteikšanās no kodoldarījuma ar Irānu un jaunu sankciju ieviešana pret Teherānu. Situāciju ietekmēja arī naftas produktu eksporta straujā krišanās Venecuēlā. Rezultātā degvielas cenas pasaules tirgū auga par 26% salīdzinājumā ar pērno vasaru.

Vēl viens globāls faktors — valūtu kursa svārstības, pareizāk sakot, eiro kursa svārstības pret dolāru. Tas ir svarīgi, jo pasaules tirgū vēl joprojām darījumos ar naftu norēķini notiek ASV dolāros.    

Ziņu lente
0