Lietuvas Seima deputātu nosodīja par braucienu uz Briseli ar tulku

© Foto : facebook / Dainius Gaižauskas / photo Gintaras JonaitisЧлен Сейма Дайнюс Гайжаускас
Член Сейма Дайнюс Гайжаускас - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas Seima delegātam bija nepieciešama tulka palīdzība NATO Parlamentu asamblejā – pirmo reizi 28 gadu laikā.

RĪGA, 30. augusts – Sputnik. Valdošās "Lietuvas Zaļo un zemnieku savienības" partijas loceklis Dainis Gaižauskis iztērēja gandrīz divus tūkstošus eiro no budžeta līdzekļiem tulka pakalpojumiem, kaut gan apgalvo, ka labi prot angļu valodu, vēsta Sputnik Lietuva.

Резекне - Sputnik Latvija
Izšķērdētāji: Deputātus sodīja par tulkojumu krievu valodā

Gaižauska biogrāfijā teikts, ka viņš brīvi runā angļu valodā, taču uz NATO Parlamentu asambleju viņš devies ar tulkotāju, paziņoja žurnāliste Rita Miļute savā Facebook lapā. Publikācijai viņa pievienoja dokumentu fotogrāfijas, kurās redzama braucienam un atsevišķi tulkam piešķirtā summa.

Facebook sākās asa apspriešana. Viens no lietotājiem pat izteica pieņēmumu, ka deputāts ir pazīstams ar tulku un pēc komandējuma viņi sadalīs savā starpā budžeta līdzekļus.

Seima delegācijas priekšsēdētāja Rasa Juknevičiene pateica, ka tulks piedalīsies asamblejas sēdēs pirmo reizi 28 gadu laikā – līdz šim Seima padome izvēlējās politiķus, kuru angļu valodas zināšanas bijušas vairāk nekā pietiekamas.

Gaižauskis paskaidroja, ka nolēma pieaicināt speciālistu, jo citi Lietuvas Seima pārstāvji arī ceļo ar tulkiem. Turklāt, pēc parlamentārieša sacītā, tulki atvieglo darbu un palīdz pareizi pasniegt informāciju sarunas biedriem.

"Es runāju angliski, es runāju krieviski, taču es jums teikšu, ja jūs neizmantojat valodu, tad daži vārdi aizmirstās. Man, piemēram, liekas dīvaini, kad komandējumā dodas cilvēks, kurš saprot valodu vien uz pusi. Manuprāt, jābūt maksimālai skaidrībai un precizitātei. Šeit nav nekā briesmīga un apkaunojoša un nav nepieciešamības slēpt, ka dažos braucienos ierēdņi ņem līdzi palīgu, savukārt nodokļu maksātāji par viņu maksā. Viņi maksā naudu palīgiem, lai palīdzētu Seima locekļiem tikt galā ar viņu pienākumiem," — paskaidroja Gaižauskis.

Igaunija - Sputnik Latvija
Krievu valoda zaudē aktualitāti: Igaunijas Valodas inspekcija ķeras klāt angļu valodai

Miļuti izbrīnīja, ka Gaižauskis joprojām ir Seima delegācijas loceklis NATO Parlamentu asamblejā: pēc viņas sacītā, vai nu viņš melo par savām angļu valodas zināšanām, vai arī viņam ir jāpaskaidro, kādēļ viņam patiesībā bija nepieciešams palīgs.

"Lietuvas Zaļo un zemnieku savienības" partijas līderis Ramūns Karbauskis atteicās komentēt situāciju. Tulce Aušra Lazauskiene, kura devās braucienā kopā ar Seima delegāciju, arī nolēma nesniegt komentārus, taču paziņoja, ka nav pazīstama ar Gaižauski, tādēļ nezina, kādēļ viņš izvēlējies tieši viņu.

Iespējams, šis notikums liks Latvijas iedzīvotājiem iecietīgāk izturēties pret prezidentu Raimondu Vējoni – viņš, protams, slikti runā angļu valodā, taču nekompensē to uz valsts budžeta rēķina.

Ziņu lente
0