Tiesa izskatīs apelāciju "spiega"-dzelzceļnieka lietā

CC0 / pexels / Шпион с фотоаппаратом
Шпион с фотоаппаратом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spriedumu par spiegošanu Krievijas labā apsūdzētā Aleksandra Krasnopjorova lietā pārsūdzējis gan apsūdzētais, gan apsūdzētājs.

RĪGA, 27. augusts — Sputnik. 2018. gada oktobrī Zemgales apgabala tiesa izskatīs apelāciju Latvijas dzelzceļš (LDz) meistara Aleksandra Krasnopjorova lietā, kurš apsūdzēts par spiegošanu Krievijas labā, vēsta Mixnews.lv.

Lieta Zemgales apgabala tiesā nonāca augusta sākumā. Apelāciju iesniedza gan apsūdzētais, gan apsūdzētājs. Pirmā tiesas sēde notiks 17. oktobrī pl. 10.00. Lieta tiks izskatīta aiz slēgtām durvīm. Tiesas sēdi vadīs tiesnese Dace Skraupale.

Суд, правосудие - Sputnik Latvija
Prokurors pieprasa dubultot sodu "spiegam", Latvijas dzelzceļa darbiniekam

Informāciju par to, ka kāds Latvijas iedzīvotājs aizturēts aizdomās par nelikumīgu informācijas vākšanu ar mērķi nodot to ārvalstij, Drošības policija sniedza 2017. gada novembrī. Pusotru mēnesi vēlāk kļuva zināms, ka aizdomās turamais ir Aleksandrs Krasnopjorovs, ilggadējs dzelzceļa meistars. Viņš daudzus gadus strādāja Jelgavā, kur citu starpā garām brauca arī NATO militārās tehnikas sastāvi.

Izmeklēšanas versija liecina, ka laika posmā no 2015. gada 21. oktobra līdz 2016. gada 23. septembrim nelikumīgi vācis neizpaužamas militāra rakstura ziņas un komercnoslēpumus – fotografēja NATO tehniku un sūtīja uzņēmumus saviem bijušajiem dienesta biedriem uz Krieviju. Šī iemesla dēļ viņš tika turēts aizdomās par spiegošanu. Sākotnēji Krasnopjorovam draudēja brīvības atņemšana uz laiku līdz 10 gadiem.

Šī gada maija nogalē Zemgales rajona tiesa piesprieda Krasnopjorovam brīvības atņemšanu uz 18 mēnešiem, 60 stundas piespiedu darba un probācijas uzraudzību uz 18 mēnešiem. Tāpat notiesātajam bija 30 dienu laikā pēc sprieduma stāšanās spēkā jānomaksā tiesas izdevumi 260 eiro apmērā.

Ieslodzījuma termiņā tika ieskaitīts cietumā jau pavadītais laiks – no 2016. gada oktobra līdz 2018. gada janvārim. Janvāra sākumā viņš tika atbrīvots no aresta, nomainot to pret drošības līdzekli, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Spiegs" piezadzies nemanāmi. Viltīgais Kremlis grauj ierindu Latvijā

Krasnopjorova advokāts pēc tiesas sēdes norādīja, ka spriedums ir nepamatots, un informēja, ka to pārsūdzēs.

Zemgales tiesas prokurore arī uzskata spriedumu par netaisnīgu, taču, pēc viņas domām, vajadzīgs bargāks sods. Prokurore uzskata, ka brīvības atņemšanas termiņš Krasnopjorovam jāpalielina līdz trim gadiem un četriem mēnešiem, bet policijas uzraudzības termiņš – līdz trim gadiem.

Dažādu politisko spēku, piemēram "Saskaņas" un Nacionālās apvienības pārstāvji paziņoja, ka Krasnopjorova lieta ir izdomāta un pauda šaubas par to, ka viņš būtu nodarbojies ar spiegošanu. Jāpiebilst, ka daudzi politiskie darbinieki Latvijā ir pazīstami ar apsūdzēto, jo viņš ir Afganistānas kara dalībnieku biedrības loceklis.

Ziņu lente
0