Aplis, kvadrāts un rombs: rudenī spēkā stāsies jauna degvielas marķējuma sistēma

CC0 / PxHere / Degvielas uzpildes stacija
Degvielas uzpildes stacija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā 12. oktobrī stāsies spēkā parlamenta un Eiopas Padomes direktīva par degvielas alternatīvas infrastruktūras ieviešanu.

RĪGA, 24. jūlijs — Sputnik. Vienotā degvielas marķējuma papildu sistēma rudenī tiks ieviesta ES valstīs, Norvēģijā, Lihtenšteinā, Islandē, Šveicē, Maķedonijā, Serbijā un Turcijā, vēsta portāls db.lv.

12. oktobrī stāsies spēkā parlamenta un Eiopas Padomes direktīva par degvielas alternatīvas infrastruktūras ieviešanu. Līdz šim datumam transporta līdzekļu ražotāji izvietos uz degvielas bāku vāciņiem jaunas etiķetes, tās tiks publicētas automašīnu instrukcijās, DUS un automašīnu tirdzniecības vietās.

DUS - Sputnik Latvija
Degvielas cenu palielināšanās ietekmēs visu Latviju

AS "Virši-A" Biznesa attīstības vadītājs Lauris Kalve norādīja, ka DUS marķējums būs redzams gan uz pistoles, gan degvielas sūkņa, un etiķešu dizains būs tāds pats kā uz jaunajiem transportlīdzekļiem un to rokasgrāmatās redzamais, atšķirsies tikai izmēri.

"Jaunās etiķetes būs kā papildinājums jau esošajai informācijai uz degvielas sūkņiem un pistolēm — degvielas mazumtirgotāju izmantotie un ieviestie degvielu nosaukumi vai zīmoli saglabāsies," — pastāstīja L. Kalve.

Benzīna etiķete būs apaļa un apzīmējums "E" norādīs etanolu benzīna sastāvā, bet tam sekojošais cipars norādīs maksimālo etanola daudzumu, ko transportlīdzeklim iesaka izmantot. Piemēram, "E5", nozīmēs, ka transportlīdzeklī drīkst izmantot benzīnu, kas satur līdz 5% etanola, u.tml.

Dīzeļdegvielas etiķetei būs kvadrāta forma un "B" norādīs, ka tā satur bioloģisko dīzeļdegvielu, bet aiz burta sekojošais cipars norādīs maksimālo bioloģiskās dīzeļdegvielas daudzumu degvielā, ko transportlīdzeklim iesaka izmantot. Kvadrātveida etiķete tiks izmantota arī XTL jeb parafīna dīzeļdegvielai, ko ražo no atjaunojama vai fosilā materiāla.

Gāze tiks apzīmēta ar rombu. Tas norādīs, ka transportlīdzekli iespējams uzpildīt ar ūdeņradi (H2), saspiesto dabasgāzi (CNG), sašķidrināto dabasgāzi (LNG) vai sašķidrināto naftas gāzi (LPG).    

Ziņu lente
0