"Brīvību Aleksandram Gapoņenko": protestētāji sanākuši pie Rīgas tiesas nama

© Sputnik / Sergey MelkonovAleksandra Gapoņenko aizstāvības pikets
Aleksandra Gapoņenko aizstāvības pikets - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāki desmiti cilvēku sanākuši kopā Rīgas tiesas nama, kur no jauna tiek izskatīts jautājums par soda mēra piemērošanu Aleksandram Gapoņenko.

RĪGA, 23. augusts — Sputnik. "Nē politiskajām represijām", "Brīvību Aleksandram Gapoņenko" — ar šādiem saukļiem savākušies kopā protestētāji pie Rīgas tiesas nama, kur notiek kārtējā tiesību aizstāvja Aleksandra Gapoņenko lietas sēde.

Наручники - Sputnik Latvija
Latvijā aizturēts krievu skolu aizstāvis

Piketa rīkotāji ir Latvijas Krievu savienība un Rīgas Krievu kopiena. Atbalstīt Gapoņenko ieradušies trīsdesmit cilvēki, viņu vidū ir eirodeputāts, LKS saraksta līderis Andrejs Mamikins, eirodeputāts no LKS Miroslavs Mitrofanovs, aktīvisti Vladimirs Lindermans, Iļja Kozirevs, Margarita Dragile, žurnālists Jurijs Aleksejevs, Rīgas Krievu kopienas līderis Oļegs Sisoļatins.

Kopā piketā savācās ap trīsdesmit cilvēku, šobrīd viņi pārcēlušies pie tiesas zāles durvīm, kur gaidīs ziņas.

Šobrīd tiesa izskata jautājumu par soda mēra piemērošanu Gapoņenko — vai nu viņam pagarinās apcietinājuma termiņu vēl uz diviem mēnešiem, vai nu izmainīs soda mēru pret citu, kas nav saistīts ar arestēšanu cietumā.

© Sputnik / Sergey MelkonovAleksandra Gapoņenko aizstāvības pikets
Пикет в защиту Александра Гапоненко - Sputnik Latvija
Aleksandra Gapoņenko aizstāvības pikets

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, 17. augustā Aleksandram Gapoņenko tika izvirzīta apsūdzība pēc trim Krimināllikuma pantiem: nacionālā naida kurināšana, darbības rosināšana pret Latviju un palīdzības sniegšanas ārzemju valstij tās darbībā pret Latviju.

"Apsūdzības saturs — bla-bla-bla, bez skaidras precizēšanas. Vispārējā doma: Gapoņenko ir dakteris Ļaunums, kurš vēlas novest postā Latviju," tā komentēja apsūdzību aktīvists Vladimirs Lindermans.

Gapoņenko - Sputnik Latvija
Tiesību aizstāvji pieprasa Latvijai paskaidrojumus, par ko arestēts Gapoņenko

Drošības policija aizturēja "Nepilsoņu kongresa" priekšsēdētāju, mazākumtautību tiesību aizstāvi Aleksandru Gapoņenko 20. aprīlī. Dienu vēlāk tika sankcionēts viņa arests uz diviem mēnešiem. Tiesa atteicās mainīt drošības līdzekli.

Gapoņenko uzskata, ka viņa arests ir DP mēģinājums atriebties par krievu iedzīvotāju tiesību un brīvību pārkāpumu kritiku, kā arī apturēt viņa uzsākto materiālu vākšanu par mazākumtautību genocīdu Latvijā. Viņš norāda, ka viņam nav nekādu cerību uz taisnīgu tiesu Latvijā — valdība un Iekšlietu ministrija cenšas ietekmēt tiesu. Šī iemesla dēļ Gapoņenko vērsies Starptautiskās kriminālās tiesas prokuratūrā, kurā lūdz novērst vajāšanu no Drošības policijas puses.

© Sputnik / Sergey MelkonovAleksandra Gapoņenko aizstāvības pikets
Пикет в защиту Александра Гапоненко - Sputnik Latvija
Aleksandra Gapoņenko aizstāvības pikets
 

Ziņu lente
0