Latvijā aizturēts krievu skolu aizstāvis

CC BY 2.0 / Victor / Наручники
Наручники - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Drošības policija aktīvista aizturēšanu pagaidām nekomentē.

RĪGA, 6. augusts – Sputnik. Latvijas Drošības policija aizturējusi Krievu skolu aizsardzības štāba aktīvistu Iļju Kozirevu, paziņoja RIA Novosti politiskais aktīvists Vladimirs Lindermans.

"Drošības policija aizturējusi Krievu skolu aizsardzības štāba aktīvistu Iļju Kozirevu. Viņa mājās tika veikta kratīšana. Liecināt viņš atteicies. Šobrīd viņu pārved vai arī jau ir nogādājuši īslaicīgās uzturēšanas izolatorā Čiekurkalnā. Tur Iļju var turēt 48 stundas, pēc kā, jādomā, Drošības policija centīsies panākt viņa arestu," — pastāstīja Lindermans.

Informāciju par Kozireva aizturēšanu RIA Novosti apstiprināja arī Latvijas Krievu savienības partijā, kas izvirzīja viņu par deputāta amata kandidātu oktobrī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās. Drošības policija aktīvista aizturēšanu pagaidām nekomentē.

Drošības policija - Sputnik Latvija
Krievu skolu aizsardzības štāba aktīvistu apciemojusi Drošības policija

Latvijas Drošības policija uzsākusi krimināllietu pēc marta beigās aizritējušās Vislatvijas vecāku sapulces. Tās dalībnieki uzstājās pret skolu izglītības pāreju uz mācībām latviešu valodā. Saskaņā ar tiesībsargu datiem lieta uzsākta sakarā ar "noziegumu pret valsti" pazīmēm, kā arī citiem kriminālpārkāpumiem. Divi pasākuma dalībnieki, Aleksandrs Gapoņenko un Vladimirs Lindermans, tika aizturēti.

Pēc divām nedēļām Lindermans tika palaists brīvībā, savukārt Gapoņenko atrodas apcietinājumā jau vairāk nekā 100 dienas.

Latvijas Saeima 23. martā apstiprināja Izglītības likuma grozījumus, kuri paredz visu skolu pāreju uz mācībām valsts valodā līdz 2021./2022. mācību gadam. Prezidents Raimonds Vējonis parakstīja likumu 2. aprīlī.

Latvijā dzīvo apmēram 2 miljoni cilvēku, no tiem ap 40% ir krievvalodīgie. Republikā ir viena valsts valoda – latviešu valoda, krievu valodai ir svešvalodas statuss.

Ziņu lente
0