Noskaidrojies, kad tiks izskatīta tiesā Eigima sūdzība pret VVC

Tiesneša āmurs
Tiesneša āmurs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daugavpils mērs vērsies tiesā pret Valsts valodas centru, tāpēc iestāde nevar iesniegt lūgumu anulēt politiķa deputāta mandātu.

RĪGA, 18. augusts — Sputnik. Daugavpils mēra Riharda Eigima sūdzība pret Valsts valodas centru (VVC) tiesā tiks izskatīta 24. oktobrī. Sūdzību izskatīs Preiļu pilsētas tiesa, vēsta portāls Grani.lv.

Lietu izskatīs tiesnese Anita Stikāne. Sūdzību Eigims iesniedza jūlijā. Ņemot vērā šo prasību, VVC nevar iesniegt tiesā lūgumu anulēt viņa deputāta mandātu. Sūdzību iespējams izskatīt Preiļu tiesā, pēc tam — divās augstākās tiesas instancēs.

Рихардс Эйгимс - Sputnik Latvija
Daugavpils dome samaksās par mēra latviešu valodas kursiem

Iepriekš VVC nonāca pie slēdziena, ka Eigima latviešu valodas zināšanas neatbilst viņa postenim nepieciešamajam līmenim, taču, pēc Daugavpils mēra domām, viņa valsts valodas prasmes ir pietiekamas, lai pildītu viņa pienākumus, sazinātos ar iedzīvotājiem un ierēdņiem un aizstāvētu pilsētas intereses dažādās struktūrās.

VVC pārstāve Sarmīte Pāvulēna maija sākumā informēja žurnālistus par to, ka mērs uzlabojis valodas zināšanas salīdzinājumā ar līmeni pirms sešiem mēnešiem, taču tas nav pietiekams. Likums paredz, ka amatpersonas pienākums ir brīvi izmantot valsts valodu atbilstoši augstākās kategorijas otrajam līmenim.

Pērnā gada oktobrī VVC jau piesprieda Eigimam sodu par nepietiekamām valsts valodas zināšanām. Iepriekš centrs saņēmis četras sūdzības par Eigimu ar lūgumu pārbaudīt viņa latviešu valodas zināšanas. Rudenī politiķim tika doti seši mēneši valodas zināšanu uzlabošanai. Kārtējā pārbaude notika 6. aprīlī, un Eigims no jauna nevarēja nokārtot latviešu valodas eksāmenu atbilstoši nepieciešamajai kategorijai C2.

Iepriekš VVC paziņoja, ka nav saskāries ar gadījumiem, kuros pašvaldības vadītājs būtu zaudējis posteni sliktu latviešu valodas zinašanu dēļ.

Valsts valodas statuss Latvijā piešķirts tikai latviešu valodai. Krievu valodai ir svešvalodas statuss, lai arī tā ir dzimtā 40% iedzīvotāju. Otrajā lielākajā pilsētā Latvijā krievu valoda ir dzimtā vairāk nekā 70% iedzīvotāju.    

Ziņu lente
0