Piecu eiro pensijas pielikums – un neļaujiet bērniem braukt projām no Latvijas

© Sputnik / Дэн Леви / Pāriet pie mediju bankasPensionāre
Pensionāre - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piedāvājot piemaksāt tiem pensionāriem, kuru bērni vēl nav aizbraukuši no Latvijas, Reirs būtībā atzina, ka pie Latvijas sociālās politikas stūres visus neatkarības gadus bijuši nejēgas un kaitnieki, uzskata publicists Juris Paiders.

RĪGA, 16. augusts — Sputnik. Labklājības ministrs Jānis Reirs sācis individuālu reklāmas kampaņu, piedāvājot pensiju sistēmas reformu, raksta Juris Paiders Neatkarīgajā Rīta Avīzē.

Labklājības ministrija uzstājusies ar revolucionāru ideju: pensionāriem jāsaņem pensijas pielikums no savu bērnu nodokļiem. Viena procenta apmērā no bērnu sociālajām iemaksām pašu pensijā. Attiecīgos grozījumus ministrija jau nosūtījusi valdībai 10. augustā.

Svarīgākais Reira priekšvēlēšanu sauklis tiek formulēts šādi: "Šāda sistēma gan veicinās nodokļu maksāšanu Latvijā, gan paaudžu solidaritāti. Mums ir būtiski vēlreiz parādīt, ka tie, kas godprātīgi vispārējā režīmā maksā nodokļus, ir ieguvēji. Šoreiz tiešā veidā sniedzot atbalstu saviem vecākiem — pensionāriem. Turklāt šādi netiks palielināts nodokļu slogs."

Taču pensionāri saņems vienu procentu nevis no bērnu algas un ne no kopējā samaksāto nodokļu apjoma, bet gan tikai no sociālajām iemaksām. Tātad, šobrīd, ja bērna alga sastāda tūkstoti eiro mēnesī, katrs no viņa vecākiem saņems pensijas pielikumu 60 eiro apmērā gadā — piecus eiro mēnesī.

Женщины на улице в Риге - Sputnik Latvija
Pensionāri grasās izvirzīt virkni prasību valdībai un Saeimai

Koalīcijas partneri izturējās pret Reira individuālo politisko reklāmu bez īpašas līdzjūtības — apspriežot grozījumu, Saeimas Sociālo lietu komisija norādīja, ka Reira piedāvājums ir netaisnīgs, jo pensijas pielikumu nesaņems tie pensionāri, kuru bērni aizbraukuši uz ārzemēm un vairs nemaksā nodokļus Latvijai.

Turklāt "palīdzību saviem vecākiem varēs sniegt tie, ka maksā nodokļus ierastā kārtībā ar 35,09% likmi". Tātad, aiz borta paliek, piemēram, mikrouzņēmumu darbinieki.

Pielikumu nesaņems pensionāri, kuru bērni gājuši bojā, nestrādā invaliditātes dēļ vai arī paši jau izgājuši pensijā. Visvecākie pensionāri nevar cerēt uz pielikumu.

"Astoņdesmit piecus gadus veca māmuļa, kurai ir dēls vai meita 65 gadu vecumā un jau saņem pensiju, paliks bez piemaksas. Nav nopelnījusi! Vajadzēja domāt, kad laist bērnus pasaulē," sarkastiski apraksta šo sistēmu Paiders.

Un kas būs, ja cilvēks pēkšņi uz ligu laiku palicis bez darba.

"Iespējams, Reirs to nezina, taču dzīvē tā mēdz atgadīties. Tad, māmuļa vai tētuk, saturies! Tev par sodu piemaksa tiks atņemta! Vecāki saņems sodu par bērna nokļūšanu ilgstošajos bezdarbniekos!" raksta publicists.

Paiders saprot, kādēļ "Jaunā Vienotība" cenšas piesaistīt pensionāru balsis — visstabilākā Latvijas elektorāta balsis. Taču šādas idejas jāizvirza sabiedrības apspriešanā ne tikai karstākajā priekšvēlēšanu laikā.

Евро - Sputnik Latvija
Aptauja: pie ēnu ekonomikas Latvijā noveduši augstie nodokļi

"Turklāt labklājības ministram ir pieeja tik lieliem administratīviem resursiem, ka viņam bija visas iespējas panākt, lai pensiju reformas likumprojekts tiktu sagatavots kvalitatīvāks — bez kliedzošiem defektiem," pārliecināts publicists.

"Tas, ka ģimenēs ir bērni, tas, ka bērni, izauguši lieli, paliek dzīvot un strādāt savā dzimtenē, ir normāli. Tādai ir jābūt normālai lietu kārtībai normālā zemē. Tas, ka visi vietējo iedzīvotāju bērni savā dzimtenē var atrast godīgu darbavietu, kurā maksā labas algas un tiek maksāti visi nodokļi, tā ir normāla parādība normālā Eiropas Savienības zemē. Taču ja kādā zemē desmitiem gadus pie varas esošās valdošās partijas ir spiestas noteikt īpašu prēmiju tiem vecākiem, kuru bērni neaizbrauks uz ārzemēm, tad tas ir nožēlojami," pārliecināts Juris Paiders.

Pēc viņa domām, Reira piedāvājums ir sociālās politikas izgāšanās un paša vadības nespējas atzīšana.

"Tā ir atzīšanās, ka nejēgas un kaitnieki bija pie valsts sociālās politikas stūres visus neatkarības gadus," pārliecināts Paiders.

Turklāt šī summa, par kādu Jānis Reirs vēlas nopirkt pensionārus, ir vienkārši nožēlojama.

"Divarpus līdz pieci eiro mēnesī pie pensijas! Un neļaujiet bērniem braukt projām no Latvijas!" raksta publicists.

Bieži bērni, kuri brauc prom uz ārzemēm, palīdz saviem vecākiem ar summām, kas ir desmitiem reižu lielākas.

Latvijas sabiedrībai nepieciešama atvērta un godīga diskusija par to, kā atrisināt sakrājušās sociālās un demogrāfiskās problēmas, taču šobrīd nav labākais laiks šādai apspriedei, uzskata Paiders.

Дана Рейзниеце-Озола - Sputnik Latvija
Dana Reizniece-Ozola: nodokļu samazināšanās Latvijā tuvākajā laikā nav gaidāma

"Uz katru vietu pie Saeimas siles ir 14 pretendentu, tāpēc, ar ļoti retiem izņēmumiem, katrs pretendents solīs un pārsolīs citu, cenšoties izdabāt vidējam vēlētājam. Tāpēc šajā brīdī Reira reforma ir jānoliek plauktā," nobeigumā sacīja Juris Paiders.

Viņš piedāvā sākt diskusijas par šo grozījumu nepieciešamību vai bezjēdzību ne agrāk kā nākamajā dienā pēc Saeimas vēlēšanām.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, pērn Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības Imants Parādnieks paziņoja, ka pensiju apmēram Latvijā ir jābūt atkarīgam no bērnu skaita, kurus izaudzinājis pensionārs.    

Ziņu lente
0