Latvijas valdība atbalstījusi atteikšanos no pārejas uz ziemas laiku

CC BY-SA 2.0 / Guillaume Speurt / Cockerel love clockPulksteņi
Pulksteņi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdība tāpat cer, ka ES valstis spēs nonākt pie vienotas pozīcijas šajā jautājumā.

RĪGA, 15. augusts — Sputnik. Latvijas valdība otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas sagatavoto valsts pozīciju pulksteņu griešanas jautājumā un atbalstīja ikgadējās pārejas uz vasaras un ziemas laiku prakses izbeigšanu, vēsta RIA Novosti korespondents.

Iepriekš Eirokomisija nolēma noskaidrot Eiropas Savienības valstu viedokli par esošo pārejas kārtību uz vasaras un ziemas laiku. Ar šo mērķi no 6. jūlija līdz 16. augustam ES tiek rīkota gan privātpersonu, gan organizāciju aptauja. Vairumā ES valstu pāreja uz vasaras laiku tika ieviesta 1960.-70. gados. Taču pēdējā laikā dažas ES valstis, tostarp, Lietuva un Somija, aicina atcelt obligāto pāreju uz vasaras laiku, jo tas slikti ietekmē cilvēku veselību un darbspēju.

ES karogs - Sputnik Latvija
Eirokomisija veic aptauju par pāreju uz vasaras laiku

Latvijas valdības lēmums nenozīmē, ka republika atteiksies no laika pārejas uz ziemas laiku. Valsts paziņojusi savu pozīciju, taču gala lēmums tiks pieņemts, pamatojoties uz kopīgo ES lēmumu. Latvijas valdība tāpat cer, ka ES valstis spēs nonākt pie vienotas pozīcijas šajā jautājumā.

"Šai regulai jābūt vienotai visā ES, lai neveidotos situācija, kad Somijā ir viens laiks, Igaunijā — cits," paziņoja otrdienas brīfingā Latvijas ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Pērnā gada oktobrī analītiskās kompānijas TNS Kantar Latvijā veiktā aptauja parādīja, ka 56% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem cieš pāriešanas dēļ uz ziemas laiku. 2017. gada novembrī portālā Manabalss.lv parādījās kārtējā petīcija par pāriešanas uz vasaras un ziemas laiku atcelšanu, kuras autors Latvijai piedāvā dzīvot visu gadu pēc vasaras laika un nomainīt laika joslu. Parakstu vākšana rit kopš decembra, petīcija savākusi mazāk nekā 4 700 balsu.

Pirmo reizi pāreja uz vasaras laiku Latvijā tika īstenota 1981. gadā. Sākot no 1997. gada vasaras laiks ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai.    

Ziņu lente
0