"Vajag vergus": sociālie tīkli par vakancēm ar 400 eiro lielām algām

© Sputnik / Anar Movsumov / Pāriet pie mediju bankasРабота кондитерской фабрики
Работа кондитерской фабрики - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvieši aktīvi apspriež jaunākās ziņas darba tirgū – vakances ar 400 eiro algām un biznesmeņu sašutumu par darba roku trūkumu.

RĪGA, 14. augusts – Sputnik. Asu sociālo tīklu lietotāju reakciju izraisījusi ziņa par to, ka slavenā konditorejas fabrika ​"Laima" sūdzas par darbinieku trūkumu. ​

"Nu varbūt saldumu ražotājs varētu nerunāt muļķības? Ja pie peļņas 3.1 milj. EUR konfekšu gatavotājam alga ir 400 uz rokas, tad vajag būt godīgiem — nevis trūkst darbinieku, bet gribās lēto darba spēku," — uzrakstīja Dainis Rijkuris.

Daudzi komentētāji atbalstīja viņa viedokli.

​"Miljonus pelnošie ražotāji un tirgotāji, kuri sūdzas par darbaspēka trūkumu, neaizdomājas ka tos miljonus sarūpē tie ''mazkvalificētie''," — uzrakstīja Gita Stalšene.

Savukārt Ģirts Birziņš redz risinājumu minimālās darba algas palielināšanā. ​

"Ja alga ir 500 eiro uz papīra, uz rokas sanāk ap 356. Darba devēja izmaksas — 620 eiro. Orkla gadījums izgaismo nenormālo — situāciju ar lielajiem darbaspēka nodokļiem zemo algu saņēmējiem. Risinājums — neapliekamais minimums vismaz 500 eiro!" savu viedokli pauž Birziņš.

"Ārzemju kapitāls nav nācis uz Latviju, lai darbiniekiem lielākas algas maksāt, bet lai gūtu pēc iespējas lielāku peļņu, un nosūtīt saviem akcionāriem," — uzskata Eduards Bukovskis.

​"Vajag vergus," — lakoniski piebilda lietotājs ar niku ubinators.

"Lai cik es mēģinātu saglabāt savu zen, tomēr ļoti kaitinoši, ka "saldumu ražotājs sūdzas par darbaspēka trūkumu", bet ir gatavi maksāt 440 EUR/mēnesī. Es saprotu, ka mazkvalificēts darbs, bet cilvēkiem ir par to naudu mēnesis jādzīvo," — uzrakstīja Renāte, tiesa, vēlāk, pielabojot sevi, ka 440 eiro piedāvā čipšu ražotavā Ādažos, savukārt "Laima" sola 500 eiro mēnesī bruto, jeb 360 eiro uz rokām plus brīvpusdienas.

Statistika no paralēlās pasaules

Vēl vienu milzu neapmierinātības vētru izraisīja paziņojums par skolotāja palīga meklēšanu Ozolnieku novadā. Spriežot pēc visa, darbā tiek aicināts (uz diviem gadiem) bērnus mīlošs, pacietīgs un laipns skolotāja palīgs, kuram par 40 darba stundu nedēļu tiek piedāvāta 450 eiro alga. Pretendentus lūdz sūtīt CV un motivācijas vēstuli.

"Es tiešām negribu strīdēties, ka šobrīd dzīvojam tik labi kā nekad, un pelnām arvien vairāk, tikai šķiet tā statistika balstās uz pāris jomu atalgojuma pieaugumu, jo paralēlajā pasaulē …" — uzrakstīja Anda, pievienojot savai publikācijai Twitter vietnē sludinājumu par skolotāja palīga meklēšanu. ​

"Šādu algu saņem cilvēki, kuri kopā ar mūsu bērniem bieži pavada vairāk laika nekā mēs paši," — konstatē lietotājs ar niku Chiulju Pussala. ​

"Gribētu palasīt tās motivācijas vēstules, tā, uz pohām, kad liekas viss ir slikti… " — ironizē Kristaps. ​

"Šis ir vājprāts, b/d skolotāja palīgs dara to pašu ko skolotājs tikai nav pabeigta augstskola. Alga uz rokas 350 eiro + pusotra slodze. Skolotājai lielāka alga un jāstrādā mazāk 32 stundas. It kā var teikt, ej mācies, bet LU tādu studiju cena ir 1500 eiro gadā," — dalās ar saviem aprēķiniem Jānis. ​

"Šis sludinājums ir dramatiska vizualizācija tam, ka bērnudārzu pedagogi, kuru algas maksā pašvaldības, atrodas daudz sliktākā stāvoklī nekā vispārizglītojošo skolu pedagogi, kas atalgoti daudz labāk," — uzskata Aigars Prūsis. ​

"Publiskā sektora, kā lielākā darba devēja, kas nosaka toni darba tirgū, zemās algas ir viena no LV lielākajām bēdām + bremzēm. Dārziņos algas nereāli mazas, darbinieku trūkst, toties pat mazākajos dārziņos ir pavāri, saim. daļas vadītājas, apkopējas, direktori, sargi, vietnieki utt.," — uzskata sociālo tīklu lietotājs vārdā Ģirts.

Atgādināsim, ka pirms dažām dienām Latvijas Ekonomikas ministrijas vadītājs Arvils Ašeradens paziņoja, ka latvieši atgriežas no ārzemēm, jo vidējā alga valstī sastāda jau vienu tūkstoti eiro.

Tāpat viņš pauda pārliecību, ka pēc dažiem gadiem darbaspēka deficīts Latvijā izzudīs un to veicinās algu kāpums – dinamika šajā jautājumā šobrīd ir laba.

Ziņu lente
0