Ašeradens ir pārliecināts: uz ārzemēm aizbraukušie latvieši atgriezīsies par tūkstoš eiro

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens atzīmēja, ka jau tagad Latvijas valstspiederīgie atgriežas no ārzemēm, jo vidējā alga sasniegusi 1000 eiro.

RĪGA, 10. augusts — Sputnik. Latvijas ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ir pārliecināts: jau pēc dažiem gadiem darbspēka deficīts Latvijā pazudīs — to sekmēs algu izaugsme, dinamika šajā jautājumā pašlaiks esot ļoti laba.

"Darbspēka deficīts patiešām pieaug ļoti ātri, jo pie mums noveco sabiedrība un pastāv augsta migrācija. Taču jau pēdējā gada laikā pie mums atgriezušies par pieciem tūkstošiem cilvēku vairāk nekā agrākajos gados, dinamika ir laba. Tas notiek vidējās algas pieauguma dēļ," — teica Ašeradens radio Baltkom ēterā.

Pēc ministra vārdiem, patlaban vidējā alga Latvijā sasniegusi 1000 eiro.

"Pie mums vidējā alga jau sasniedz tūkstoš eiro, Igaunijā — 1220 eiro. Cilvēki salīdzina, redz, ka mums ir konkurētspējīgas algas, tāpēc atgriežas," — klāstīja Ašeradens.

Pēdējo gadu desmitu laikā Latvijā vērojama darbpējīgo iedzīvotāju skaita samazināšanās. Republika, kurā dzīvoja aptuveni 2 miljoni cilvēku, pēdējo 10 gadu laikā, saskaņā ar dažādiem datiem, zaudējusi 250-400 tūkstošus cilvēku, ņemot vērā emigrāciju un mirstības pārsvaru pār dzimstību.

Dzelzceļa stacija Rīgā - Sputnik Latvija
"Latvijā sistēma palīdz tev nomirt": emigranti nedomā atgriezties

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras organizētā aptauja liecina, ka gandrīz 70% uzņēmēju saskārušies ar darbspēka trūkumu. Lielākais darbinieku trūkums vērojams celtniecībā, pakalpojumu sfērā, tirdzniecībā un medicīnā.

Uzņēmēji Latvijā ierosina vājināt valsts kontroli jautājumā par darbspēka ievešanu no trešajām valstīm. Patlaban darba devējam, kurš vēlas uzaicināt darbā tādas valsts pilsoni, kas nav ES dalībvalsts, šim darbiniekam jāmaksā vismaz vidējā alga Latvijā. Patlaban — 926 eiro pirms nodokļu nomaksas, jeb aptuveni 630 eiro "neto". Šo prasību grūti ievērot jomās, kur vidējā alga ir zemāka nekā vidējā alga valstī, piemēram, lauksaimniecībā, zivsaimniecībā un apstrādes rūpniecībā. Uzņēmēji ierosina maksāt viesstrādniekiem vidējo algu nozarē.

Tāpat uzņēmēji cīnās par birokrātisko izdevumu samazināšanu: patlaban dokumentu noformēšana ilgst vairākums mēnešus.

Улица Калкю в Старой Риге - Sputnik Latvija
Darbs un nauda nav galvenais: Latvijas ĀM zina, ar ko piesaistīt reemigrantus
Arī starptautiskie eksperti ieteica Latvijai atvērt darba tirgu, taču pagaidām valdība nevēlas uzklausīt SVF ekspertus un speciālistus jautājumā par piekļuves atvieglošanu darba tirgū ārvalstniekiem. Tā vietā valdība cer ataicināt mājās uz ārzemēm aizbraukušos Latvijas valstspiederīgos.

Iepriekš darbu sāka pilotprojekts, kura mērķis ir palīdzēt atgriezties dzimtenē darba emigrantiem. Šiem nolūkiem atvēlēti 425 tūkstoši eiro. Programmas ietvaros visos Latvijas reģionos darbu sākuši koordinatori. Viņu uzdevums ir veidot saziņu ar ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem, lai noskaidrotu viņu vajadzības un problēmas, kas neļauj atgriezties dzimtenē. Tāpat viņu pienākums ir iespēju robežās sniegt atbalstu šiem cilvēkiem. Projektu koordinē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).    

Ziņu lente
0