Gāzes diēta: ukraiņiem ieteikts patērēt mazāk gāzes

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankas"Ukrgazdobiča" Ļvovas apgabalā
Ukrgazdobiča Ļvovas apgabalā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vladimirs Groismans aicina tautiešus patērēt mazāk gāzes. Elpot pagaidām drīkst. Taču no Krievijas degvielas Ukrainas premjers iesaka atteikties. Un tas viss enerģētiskās neatkarības vārdā.

Ukrainas premjerministrs Vladimirs Groismans ieteica valsts iedzīvotājiem samazināt gāzes patēriņu. Nē, elpot ukraiņi drīkst pilnām krūtīm. Vismaz pagaidām. Runa ir par atteikšanos no Krievijas degvielas. Savas idejas Groismans izteicis Facebook lapā. Pēc ciņa sacītā, viņš vēlas, lai Ukraina kļūtu enerģētiski neatkarīga. Tātad, valstij nav jāpērk gāze Krievijā, raksta radio Sputnik autore Jevgenija Krasilova.

Turklāt Ukrainas premjers aicina patērēt tik daudz gāzes, cik daudz to iegūst Ukraina. Tas nozīmē, ka nāksies atteikties no apmēram trešdaļas no tā apjoma, kurš tiek patērēts šobrīd. Kā to izdarīt? Groismans piedāvā attīstīt energoefektivitāti. Šim nolūkam drīzumā tiks izveidots speciāls fonds, kurš saņems 1,6 miljardus grivnu (ap 60 miljoniem dolāru) enerģijas taupīšanas projektiem. Acīmredzami, par to atkal nāksies maksāt ukraiņiem. Tā kā var jau pamazām samesties kopā.

Pilsētas ūdensapgāde - Sputnik Latvija
Nav gāzes – nav ūdens: Ukrainā ierobežota pilsētas ūdensapgāde

Vispār Groismans pēdējā laikā bieži rosina šo tematu. Jūlija beigās valdības sēdē viņš paziņoja, ka pilnībā jāatsakās no gāzes importa un nepieļaut, ka Kijevai "jānoliec galva un jākrīt ceļos" Maskavas priekšā. Tāpat viņš paziņoja, ka Ukraina spēs iziet no pasaules gāzes cenu konjunktūras ietekmēs un uzsākt pilnvērtīgu savas degvielas iegūšanu, kā rezultātā vēlāk samazināt tās cenu valstī. Kā saka, labs stāsts, taču…

Tikmēr ukraiņi gaida jauno apkures sezonu, kura varētu atnest viņiem pārsteigumu — kārtējo cenu kāpumu. Un "atlaists" gāzes tarifus Ukrainas valdībai tomēr nāksies, lai nepaliktu bez tiem pašiem Starptautiskā valūtas fonda kredītiem. Izlīdzināt cenas iedzīvotājiem un ražošanas uzņēmumiem ir viena no kreditoru prasībām.

Tad lūk arī iznāk, ka ar saviem paziņojumiem Groismans vienkārši gatavo iedzīvotājus jaunam tarifu kāpumam. Tādējādi gāzes patēriņš patiešām varētu samazināties. Tikai nevis energoefektivitātes kāpuma dēļ. Bet gan elementārās trūcības dēļ.    

Ziņu lente
0