Var kļūt par mūsu tirgu: Krievijas graudu ražotāji atspiež malā ES lauksaimniekus

© Sputnik / Konstantin Chalabov / Pāriet pie mediju bankasСбор урожая на сельхозпредприятии "Пульс-Агро"
Сбор урожая на сельхозпредприятии Пульс-Агро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labības ražas samazināšanās ES valstīs varētu ļaut Krievijas graudu ražotājiem ieņemt ES lauksaimnieku nišu Tālo Austrumu tirgū.

RĪGA, 4. augusts — Sputnik. Ilgstošais sausums vairākās Eiropas Savienības valstīs liek pieaugt labības, tostarp arī kviešu cenām. Šī iemesla dēļ veidojas Krievijas eksportētājiem labvēlīga cenu konjunktūra. Krievijas graudu ražotāji šogad gan necer uz rekordlielu ražu, taču viņi cietuši mazāk, nekā, piemēram, lauksaimnieki Francijā un gatavi ieņemt konkurentu nišu pasaules tirgos, vēsta Prime.

Пшеничное поле - Sputnik Latvija
Lietuva pirmo reizi iegādājusies graudus Krasnojarskas novadā

Krievijas Lauksaimniecības ministrija vērtē, ka kopējā prognozējamā graudu raža sasniegs 100 miljonus tonnu (gandrīz par 30 milj. tonnu mazāk nekā 2017. gadā, kad tika uzstādīts rekords), tostarp kviešu raža – 64,4 milj. tonnu. Graudu eksports no Krievijas sasniegs 44-45 miljonus tonnu, uzskata LM.

Analītiķu prognozes ir optimistiskākas: raža 107-115 milj. tonnu graudu apmērā, no tiem 70-78 milj. tonnu kviešu. Eksports: 38-47 milj. tonnu, ieskaitot rīsus un pākšaugus.

Sausuma dēļ Eiropā pieaug cenas

Sausuma dēļ krītas ražas prognozes Francijā, Vācijā, Polijā un Baltijas valstīs. Tāpat samazināta prognoze Ukrainā, kur vērojama arī problēma ar graudu kvalitāti. Meteorologi prognozē, ka pašreizējais sausais un karstais laiks Rietumu, Centrālajā un Ziemeļeiropā var ilgt vēl vairākas nedēļas.

Samazinoties labības ražas apjomam pasaulē un pasliktinoties kvalitātei, dinamiski pieaug eksporta cenas. "Pagājušajā nedēļā par 8 dolāriem tonnā – līdz 227 dolāriem par tonnu pieauga eksporta cenas kviešiem no Krievijas ar olbaltumvielu saturu virs 12,5%, ar piegādi augustā," – informēja AS "Rusagrotrans" analītiskā centra vadītājs Igors Pavenskis.

Uzņēmuma "ProZerno" ģenerāldirektors Vladimirs Petričenko atzīmēja pozitīvo cenu konjunktūru. "Tendences tirgū ir visai optimistiskas un "mundras" graudu ražotājiem un pārdevējiem. Runājot par Eiropas Savienību, kas ir viens no mūsu galvenajiem konkurentiem, jāsaka, ka Francijas kviešu cenas patlaban sasniegušas trīs gadu maksimumu. Ārējais fons vieš optimismu arī par mūsu cenām. Pie mums sen nav bijis tā, ka mūsu kvieši maksātu 220 dolārus," – teica Petričenko.

Pozitīvo cenu faktoru atzīmēja ar Krievijas graudu savienības (KGS) viceprezidents Aleksandrs Korbuts.

"Cenas pasaulē ir strauji pieaugušas, atbilstoši palielinājušās arī mūsu eksporta cenas. Cena ir pietiekami pievilcīga, tostarp arī lauksaimniekiem. Interesanta būs ar Franciju saistītās situācijas attīstība: viņu graudu kvalitāte ir laba, gan mēs, gan viņi piegādā Tālo Austrumu tirgum "proteīnu 11,5%", taču viņiem gaidāma neliela raža, tāpēc tas var kļūt par mūsu tirgu," – uzskata Korbuts.

"Parādījusies informācija par to, ka mums gaidāma ražas samazināšanās, ka ir kvalitātes problēmas, tātad mainījusies cena. Ietekmējušas arī prognozes par ražas samazināšanos Eiropā. (..) Taču jebkurā gadījumā cenas ir pietiekami stabilas, un mūsu perspektīvas pasaules tirgū nav sliktas. Labas ir arī zemnieku peļņas perspektīvas," – viņš secināja.

Graudi – agrārās rūpniecības kompleksa galvenais eksporta produkts

Lauksaimniecības produkcijas eksports no Krievijas 2018. gada janvārī – maijā pieauga par 29,2% salīdzinājumā ar rādītājiem šajā periodā 2017. gadā un sastādīja 9,5 miljardus dolāru. Tāpat kā 2017. gadā, galvenais eksporta produkts ir labības kultūras, zivis un jūras produkti, kā arī eļļas un tauku nozares produkcija.

Lauks - Sputnik Latvija
Latvijas zemniekiem nekompensēs sausuma radītos zaudējumus

Piemēram, kviešu eksports minētajā periodā sastādīja 17,1 milj. tonnu par 3,1 miljardu dolāru. "Krievijas kviešu galvenais importētājs bija Ēģipte, kas palielināja iepirkuma apjomu par 22,2%, līdz 4,3 miljoniem tonnu," – informēja Lauksaimniecības ministrija.

Tāpat 2,4 reizes pieaudzis kviešu iepirkums Turcijā (līdz 2 milj. tonnu), 3,4 reizes – Latvijā (līdz 539 tūkst. tonnu). piegādes uz Vjetnamu pieaugušas vairāk nekā 19 reizes (līdz 1,66 milj. tonnu). Sojas eļļas eksports no Krievijas laikā no janvāra līdz maijam pieaudzis par 7,3% līdz 242 tūkst. tonnu, sojas pupiņu eksports – 2,5 reizes, līdz 509 tūkstošiem tonnu.

Ziņu lente
0