Damaska pieprasījusi ASV izvest bruņotos spēkus no Sīrijas

© DELIL SOULEIMAN / AFPAmerikāņu karavīri Sīrijā
Amerikāņu karavīri Sīrijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV un to sabiedroto bruņotie spēki uzturas Sīrijas Arābu Republikas teritorijā nelikumīgi, tāpēc tiem nekavējoties jāpamet valsts.

RĪGA, 1. augusts — Sputnik. Sīrijas valdības delegācijas vadītājs pārrunās Sočos, Sīrijas pastāvīgais pārstāvis ANO Bašars Džāfari otrdien, 31. jūlijā pieprasīja ASV izvest bruņotos spēkus no Sīrijas teritorijas, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Pārrunās "Astanas formātā" Sočos tika apspriesti tādi jautājumi, kā Sīrijas Konstitucionālās komitejas veidošana, situācija deeskalācijas zonās un bēgļu atgriešanās.

Baltās ķiveres. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Izraēla izvedusi no Sīrijas "Balto ķiveru" locekļus

Džāfari norādīja, ka ASV karavīri patlaban uzturas Rugbana bēgļu nometnē, kur izmitināti aptuveni 55 tūkstoši Sīrijas civiliedzīvotāju, uz Irākas un Jordānijas robežas. Diplomāts uzsvēra, ka Sīrijas Arābu republikas valdība pieprasa Savienotajām Valstīm un visiem to sabiedrotajiem nekavējoties pamest visu SAR teritoriju, jo šo valstu bruņotie spēki uzturas Sīrijā nelikumīgi un bez uzaicinājuma.

Tāpat diplomāts izvirzīja pretenzijas Turcijai: viņš norādīja, ka Ankara nepilda savas saistības — neievēro Sīrijas suverenitāti, okupējot valsts ziemeļus.

"Turcija ir vienīgā Astanas formāta valsts, kas pārkāpj savas saistības," — Džāfara teikto citēja RIA Novosti.

Iepriekš vēstīts, ka ASV, kā arī to vadītās starptautiskās koalīcijas darbības Sīrijā Damaska uzskata par nelikumīgām. Atšķirībā no Krievijas, pie kuras Sīrijas valdība vērsās pēc palīdzības, lai iznīcinātu aizliegto teroristisko grupējumu ISIS, Savienotās valstis un to sabiedrotie 2014. gadā patvaļīgi iebruka Tuvo Austrumu valsts teritorijā. Vēl vairāk, amerikāņi sūta savus instruktorus un bruņojumu tā saucamās opozīcijas vienībām, kuru starpā liels skaits karo pret Sīrijas valdības spēkiem.

Desmitajā pārrunu raundā "Astanas formātā" par Sīrijas problēmām, kas aizritēja 30.-31. jūlijā Sočos, piedalījās pamiera garantu (KF, Irāna, Turcija) deliegācijas, ANO, kā arī Sīrijas valdības un opozīcijas pārstāvji. ASV atteicās piedalīties pārrunās.    

Ziņu lente
0