Politika

Saeima atklājusi kompensāciju apmēru deputātiem par dzīvesvietu un transportu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kompensācijas norma deputātiem no janvāra līdz jūnijam pārsniedza iztērēto summu, jo atsevišķi parlamentārieši neizmanto šādu iespēju vai arī saņem kompensāciju, kas zemāka par normu.

RĪGA, 29. jūlijs – Sputnik. Saeimas deputātiem pirmajā pusgadā kompensācijās par transportu un dzīvojamo telpu īri tika izmaksāti 173 827 eiro, raksta Mixnews.lv ar atsauci uz parlamenta datiem.

Заседание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Iveta Kažoka: Valsts kontrolei jāseko līdzi Saeimas tēriņiem

Piemēram, janvārī deputāti saņēma 29 069 eiro, februārī 29 708 eiro, martā — 28 682 eiro, aprīlī — 29 251 eiro. Maijā tika izmaksāts visvairāk kompensāciju – 30 420 eiro. 

Toties jūnijs kļuva par "vispieticīgāko" mēnesi: deputātiem kompensēja "vien" 26 695 eiro par transporta un dzīvesvietas izdevumiem.

Deputātu kompensāciju norma visos mēnešos pārsniegusi iztērēto summu, jo atsevišķi deputāti neizmanto šādu iespēju vai arī saņem kompensāciju, kas zemāka par normu.

Jūnijā vislielāko kompensāciju tradicionāli saņēma deputāts Juris Viļums (Latvijas Reģionu apvienība) – 813 eiro, savukārt vismazāko – Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas vadītājs, bijušais Nacionālās apvienības frakcijas loceklis Ilmārs Latkovskis, 29 eiro.

Kompensāciju apmērs deputātiem ir atkarīgs no dzīvesvietas – jo tālāk no Rīgas dzīvo parlamentārietis, jo lielāka kompensācija viņam pienākas. Lai iegūtu naudu, jāiesniedz čeks ar vārdu, uzvārdu un personas kodu. Maksimāli iespējamā kompensācija ir 859 eiro, ja cilvēks dzīvo vismaz 280 km no Rīgas, taču šajā Saeimas sanāksmē šādu deputātu nav.

Велосипед поднятый со дна, выглядит как реквизит фантастического фильма - Sputnik Latvija
Kam Latvijā ir laba dzīve: kā deputāti palielina savas kompensācijas

Pērnā gada laikā kompensācijās Saeimas deputāti saņēma 326 450 eiro, kas ir gandrīz par 9 tūkstošiem eiro vairāk nekā 2016. gadā.

Bijusī iekšlietu un aizsardzības ministre, bijusī Saeimas deputāte Linda Mūrniece uzskata, ka parlamentāriešiem nebūtu jāsaņem nekādas papildus kompensācijas, jo viņu algas ir pietiekami augstas, lai apmaksātu dzīvesvietu un transporta izdevumus. Šī gada jūnijā, neilgi pirms kārtējās kompensāciju izmaksas, Saeima atļāva sarīkot Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) partijas deputāta Askolda Kļaviņa mājas un automobiļa kratīšanu. Viņu apsūdzēja par to, ka viņš nomainījis savu deklarēto dzīvesvietu uz Liepāju, kas it kā ļāva viņam piecas-sešas reizes palielināt saņemamo transporta izdevumu kompensāciju.

Ziņu lente
0