Politika

Iveta Kažoka: Valsts kontrolei jāseko līdzi Saeimas tēriņiem

© Foto : Reinis Inkēns, Saeimas AdministrācijaЗаседание Сейма Латвии
Заседание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimai nedrīkst uzticēt deputātu tēriņu kontroli, uzskata Providus centra vadītāja Iveta Kažoka.

RĪGA, 12. jūlijs – Sputnik. Būtu vērts atjaunot diskusiju par iespējas sniegšanu Valsts kontrolei pārbaudīt, kā Saeima tērē līdzekļus, tostarp, izmaksā deputātiem kompensācijas par transporta un dzīvesvietas īri, paziņoja Providus centra vadītāja Iveta Kažoka Latvijas Radio ēterā.

Pēc viņas domām, Saeimas lēmumi par to, kā tērēt līdzekļus tās vajadzībām, vairāku gadu garumā nav kļuvuši caurspīdīgāki un efektīvāki.

Велосипед поднятый со дна, выглядит как реквизит фантастического фильма - Sputnik Latvija
Kam Latvijā ir laba dzīve: kā deputāti palielina savas kompensācijas

"Un šeit es tomēr gribētu atgriezties pie jautājuma par to, vai nevajadzētu atsākt diskusiju par to, ka Valsts kontrolei regulāri ir jāskatās uz Saeimas izdevumiem, nevis deputātiem pašiem.

Un Valsts kontrole tad varētu arī pateikt, kas ir saprātīgāk — saprātīgāk varbūt pat ir nedaudz palielināt šīs piemaksas reģionālajiem deputātiem, bet atteikties no Saeimas autoparka vēl lielākā mērā nekā šobrīd. Un, vai tiešām tās lietas, ko mēs redzam par deputātiem, kas ir pieprasījuši, iespējams, pārspīlēti lielas kompensācijas, nenobālēs, ja mēs paskatītos uz statistiku par Saeimas autoparka izmantošanu Rīgā esošo deputātu vajadzībām," — atzīmēja Kažoka. Valsts kontroles pārbaude parādītu, vai Saeimas autoparka mašīnas tiek izmantotas pamatoti un pareizi.

"Iepriekšējo gadu pieredze liek domāt, ka Saeimai pašai uzticēt šādus vērtējumus nevar," — paudusi Kažoka.

Šī gada jūnijā, neilgi pirms kompensāciju izmaksas, Saeima atļāva veikt Zaļo un zemnieku savienības partijas deputāta Askolda Kļaviņa mājas un automobiļa kratīšanu. Viņu apsūdzēja sakarā ar to, ka viņš nomainījis savu deklarēto dzīvesvietu uz Liepāju, kas atļautu viņam piecas-sešas reizes palielināt saņemto transporta izdevumu kompensāciju.

Евро - Sputnik Latvija
Datora iemaņas un savlaicīgs darbs: par ko ierēdņi saņem piemaksas

Vakar kļuva zināms, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis masveida Saeimas deputātu dienesta degvielas izmantošanas pārbaudi. Oficiāli šajā jautājumā birojs informāciju nesniedz, taču ir zināms, ka biroja darbinieki pēta dokumentus, uz kuru pamata deputātiem tika izmaksātas kompensācijas par transporta izdevumiem.

Tika atzīmēts, ka daļa deputātu neizmanto degvielas kartes, tā vietā viņi nodot parlamenta grāmatvedībai čekus par viņu iegādāto degvielu. KNAB izmeklētāji pat bija spiesti doties uz Saeimu, lai fotografētu iesniegtos čekus.

Bijusī iekšlietu un aizsardzības ministre, bijusī Saeimas deputāte Linda Mūrniece uzskata, ka parlamentāriešiem nebūtu jāsaņem nekādas papildus kompensācijas, jo viņu algas ir pietiekami augstas, lai apmaksātu dzīvesvietu un transporta izdevumus.

Ziņu lente
0