Taksometru vadītāji iebilst pret tarifu regulēšanu ar valdības lēmumu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas vadītājs Ivo Ošenieks ir neizpratnē: kā valdība var noteikt pakalpojumu cenu griestus brīvā tirgus apstākļos.

RĪGA, 27. jūlijs — Sputnik. "Kurš būs tas ģēnijs, kurš aprēķinās, kāda cena var būt?" – vaicāja Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas vadītājs Ivo Ošenieks.

Британский флаг на улице в Лондоне - Sputnik Latvija
Padomi britu tūristiem Latvijā: sargieties no aukstuma un taksistiem

Viņš iebilda pret Satiksmes ministrijas ierosinājumu sakārtot taksometru vadītāju darbu Rīgas lielo transporta mezglu – ostas, lidostas, autoostas rajonā. Pārvadātāju asociācija piekrīt tikai tai ierosinājuma daļai, kas skar kvalitātes kritērijus, vēsta Latvijas Radio. Tomēr vienlaikus organizācija uzsvēra, ka jaunas automašīnas un augsta pakalpojumu kvalitāte prasīs finansiālus ieguldījumus.

Ošenieks ir neizpratnē: kā valdība var noteikt pakalpojumu cenu griestus brīvā tirgus apstākļos. Viņš atgādināja, ka uzņēmumiem var būt dažādi izdevumi. Vienā gadījumā vadītājs saņem labu algu un brauc ar jaunu mašīnu, citā – šoferim ir minimālā alga un 20 gadus veca mašīna.

Valdība atzina, ka galvaspilsētas lidostā pastāv problēmas: taksometru vadītāji atsakās no braucieniem, paaugstina cenas un izmanto vecas automašīnas. Ministru kabinets apņēmies rīkoties.

Iepriekš Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieks Dins Merirands pastāstīja, ka SM darba grupa, kuras uzdevums bija atrast izeju no situācijas lidostā Rīga, ierosināja valdībai noteikt tarifu griestus, kā arī ierobežot licenču skaitu un ieviest stingrākus kvalitātes kritērijus. Grozījumus, kas ļautu valdībai izvirzīt tamlīdzīgas prasības, SM iesniegs Ministru kabinetā tuvākās nedēļas laikā. Merirands izteica pieņēmumu, ka jaunās normas varētu pieņemt Saeima pašreizējā sasaukumā.

Такси - Sputnik Latvija
Rīgā varētu noteikt fiksētu maksu par taksometru no lidostas

Laura Karnīte, Rīgas lidostas pārstāve, pastāstīja, ka, pateicoties mediju uzmanībai un lidostas piedāvātajai informācijai, sūdzības par taksometriem no pasažieriem tiek saņemtas retāk, taču atsevišķu uzņēmumu cenas vēl joprojām ir ļoti augstas. Viņa apliecināja, ka sūdzības vēl joprojām ir saistītas ar pakalpojumu cenu un kvalitāti, taču lidostai nav tiesību ietekmēt šos pakalpojumus.

Pēc septembrī pieņemtā Augstākās tiesas lēmuma par to, ka lidosta vairs nevar organizēt taksometru pakalpojumus savā teritorijā un piekļuve lidostas teritorijā tika dāvāta visiem taksometriem.

Situāciju apgrūtina tas, ka no maija ar taksometru licencēšanu nodarbojas plānošanas reģioni. Galu galā par braucienu līdz pilsētas centram jebkādas kvalitātes automašīnā vadītājs var pieprasīt jebkuru summu, ja pasažieris nav pārbaudījis izcenojumus, un 12 eiro vietā daži ir spiesti maksāt divas vai trīs reizes vairāk.

Ziņu lente
0