Polija cenšas piesaistīt darba migrantus no Ukrainas un Baltkrievijas

© Foto : Lukas PlewniaPolijas karogs
Polijas karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas valdība cenšas segt darba spēka trūkuma deficītu valstī, piesaistot darba migrantus no austrumiem, taču riskē pazaudēt vēl vairāk savu strādnieku.

RĪGA, 23. jūlijs — Sputnik. Polijā jau vairākas dienas aktīvi apspriež likuma grozījumus, kuri atvieglos darba migrantiem no Ukrainas, Baltkrievijas un vairākām citām valstīm uzturēšanās atļaujas saņemšanu valstij ne tikai sev, bet arī savām ģimenēm, vēsta Sputnik Polija.

Lielākā daļa darba migrantu iebrauc Polijā no Ukrainas. Saskaņā ar statistikas datiem, no 1,8 miljoniem darba devēju iesniegto ziņojumu par darbā iekārtošanu 1,7 miljoni attiecās uz ukraiņiem.

Piesaistīt svešus strādniekus vai noturēt savus

"Polijas ekonomikā ir pietiekami liels darba spēka deficīts, savukārt pēc tam, kad visa ES pakāpeniski sāk vērt vaļā savas durvis ukraiņiem, "Likuma un taisnīguma" valdība cenšas kaut kādā veidā šos migrantus piesiet Polijai. Runa ir par to, lai viņi varētu palikt šeit uz ilgāku laiku, lai nepadotos kārdinājumam braukt uz citām Eiropas Savienības valstīm, piemēram, pēc lielākām algām," pastāstīja intervijā "Eiropas Savienība par demokrātiju un cilvēktiesībām" apvienības priekšsēdētājs Janušs Nedzveckis.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vai migranti nes labumu ekonomikai? ANO uzskata, ka jā

Pēc viņa sacītā, ne visi poļi ir apmierināti ar šo iniciatīvu: viņiem tā vispirms nozīmē lēta darba spēka pieplūdumu un, līdz ar to, algu izaugsmes procesa bremzēšanu, savukārt algu līmenis Polijā jau tā ir viens no zemākajiem ES. Tādēļ daudzi var padoties peļņas meklējumos uz Rietumiem.

"Esošā situācija darba tirgū deva cerību, ka darba spēka deficīta dēļ Polijā palielināsies algu līmenis, savukārt poļi, kuri vēlējās doties peļņā uz ārzemēm, izvēlēsies palikt Polijā. Un tādējādi tirgus varētu tikt galā," pastāstīja Nedzveckis.

Pēc viņa sacītā, grozījumi būs par labu lielajam biznesam, jo darba migrantiem varēs mazāk maksāt.

"Man liekas, ka tikai stabils bizness no tā kaut ko iegūs. To ne pārāk interesē sociālie faktori. Tā mērķis ir tikai ienākumi. Lielais bizness patiešām iegūs uz tā rēķina, jo tam nevajadzēs palielināt algu, tādējādi tas spēs noturēt darba vērtību zemā līmenī un saglabāt ražošanas rentabilitāti," uzsvēra Nedzveckis.

Noziedzības un ksenofobijas izaugsme

Migrantu pieplūdumā ir arī citi "zemūdens akmeņi" — valstī var atkal pieaugt noziedzības līmenis.

"Savulaik asa noziedzības līmeņa krišanās Polijā bijusi tiešā veidā saistīta — un uz to norāda visi statistikas dati — ar poļu darba migrāciju uz ārzemēm. Tas liecina par to, ka liela daļa tā noziedzīgā kontingenta, kura iepriekš atradās Polijā, vienkārši aizbrauca uz ārzemēm. Nav grūti iedomāties, ka lielākas migrantu daļas piesaistīšanas gadījumā no citām valstīm, ka mēs atkal saskarsimies ar to," pastāstīja Nedzveckis.

Пустые прилавки - Sputnik Latvija
Viedoklis
Austrumeiropas demogrāfiskais slazds: bezizeja

Per vēl vienu negatīvu faktoru viņš nosauca valodas un kultūras barjeru, kā arī iespējamo poļu antipātijas izaugsmi pret strādniekiem no Austrumiem.

"Situācijā, kad trūkst speciālu programmu, kuras varētu atbalstīt šo kultūras asimilāciju un būvēt sapratnes tiltu starp poļiem un iebraucējiem no Ukrainas, Baltkrievijas vai Krievijas, ir gaidāms, ka palielināsies dažādu incidentu skaits uz tautu savstarpējā naida fona," pateica eksperts.

Taču viņš uzsvēra, ka migranti no Austrumiem nākotnē varētu sākt pārvākties no Polijas uz citām valstīm, kur darba devēji piedāvā lielāku atalgojumu.    

Ziņu lente
0