KNAB atzinis: grupa "Bi-2" nav aģitējusi koncertā Rīgā

© Sputnik / Владимир Вяткин / Pāriet pie mediju bankasGrupa "Bi-2"
Grupa Bi-2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, pārbaudot partiju priekšvēlēšanu izdevumus, grupas "Bi-2" koncerta organizācijā saskatīja administratīvo resursu izmantošanu.

RĪGA, 17. jūlijs — Sputnik. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pārtraukusi lietvedību par administratīvo resursu iespējamu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijā, organizējot grupas "Bi-2" koncertu Lucavsalā īsi pirms pašvaldību vēlēšanām, vēsta tvnet.lv.

Likums paredz, ka par priekšvēlēšanu aģitāciju tiek uzskatītas jebkādas publikas darbības ar mērķi tieši vai netieši popularizēt partiju vai deputāta kandidātu, aicina balsot par to vai balsot pret kādu partiju. Pārbaudes gaitā nav saņemti pierādījumi, kuri liecinātu, ka koncerta organizācijas laikā vai tā gaitā būtu notikusi priekšvēlēšanu aģitācija.

Saulriets - Sputnik Latvija
Viedoklis
Izvēles grūtības: klusi darbi un skaļi solījumi

Koncertu pagājušā gada 27. maijā organizēja Rīgas tūrisma attīstības birojs, kura dibinātāji ir Rīgas dome, aviokompānija airBaltic, Latvijas viesnīcu un restorānu asociācija un Latvijas tūrisma aģentu asociācija. Ieeja koncertā bija bez maksas, bet pasākuma organizatoriem tas izmaksāja 203 tūkstošus eiro. Koncertu apmeklēja 35 tūkstoši cilvēku.

Pārbaudot partiju priekšvēlēšanu izdevumus, KNAB saskatīja minētā koncerta organizācijā administratīvā resursa izmantošanu. Birojs sāka lietvedību pret amatpersonām, kas pieņēmušas lēmumu par iespējamo administratīvā resursa izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijas mērķiem.

Rīgas mērs un partijas "Saskaņa" līderis Nils Ušakovs atteicās komentēt šo jautājumu pirms pārbaudes noslēguma, informēja viņa preses sekretāre Laila Īvāna, taujāta, vai Ušakovs uzaicināts ierasties KNAB, lai sniegtu skaidrojumu un vai viņš būs gatavs atmaksāt koncertam iztērēto naudu, ja birojs šādu lēmumu pieņems.

2017. gada pavasarī jau pirms koncerta par līdzekļu iztērēšanu pasākumam ieinteresējās Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš. Viņam radās aizdomas, ka tūrisma birojam nav līdzekļu koncerta organizēšanai. Pēc viņa domām, līdzekļus izdevumu segšanai varēja atvēlēt Rīgas pašvaldība, bet tā ir nodokļu maksātāju nauda. Līdz ar to deputāts lūdza KNAB pārbaudīt grupas "Bi-2" no Krievijas koncerta organizāciju Rīgā un saukt vaininiekus pie atbildības par iespējamiem pārkāpumiem.     

Ziņu lente
0