Kopā ar "Melnajiem vanagiem" Latvijā ieradusies jauna ASV karavīru partija

© Sputnik / Sergey MelkonovASV karavīri
ASV karavīri - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kaujas helikopteri "Melnie vanagi" nogādājuši Latvijā Amerikas karavīrus, kuri ir gatavi apstiprināt nepārtrauktu ASV ieguldījumu kolektīvajā drošībā.

RĪGA, 14. jūlijs — Sputnik. Jaunā Amerikas karavīru un ASV militārās tehnikas rotācija ieradusies Latvijā Atlantic Resolve operācijas ietvaros, vēsta Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) mājaslapa.

Vairāk nekā 70 pilotētāji un 5 UH-60 "Melnais vanags" helikopteri nomainīs Gaisa kavalērijas pirmās brigādes 227. aviācijas pulka karavīrus, kuri dienē Latvijā kopš 2017. gada novembra.

Atlidojušie pilotētāji trenēsies un piedalīsies starptautiskajās militārajās mācībās kopā ar NBS un NATO kaujas grupas karavīriem. Savukārt "Melnie vanagi" tiks izvietoti Latvijas NBS aviācijas bāzē Lielvārdē.

Debesīs lidojošo "Melno vanagu" fotogrāfija parādījās Latvijas NBS Twitter mikroblogā.

​NBS paziņojumā teikts, ka Atlantic Resolve operācijas mērķis ir apstiprināt nepārtrauktu ASV ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā.

Учения Весенний шторм в Эстонии - Sputnik Latvija
Viedoklis
NATO sabojājusi gaisu Igaunijā. Lāči no austrumiem tagad vairs neparādīsies

Maijā tika ziņots par to, ka ASV sāks militāro spēku pārvešanu uz Austrumeiropas valstīm Atlantic Resolve operācijas ietvaros. Operācijas gaitā kopumā bija jābūt pārvestiem ap 3,3 tūkstošiem cilvēku no Teksasa štata Forthudas bāzes 1. Kavalērijas divīzijas 1. tanku brigādes personīgā sastāva, kā arī 650 militārās tehnikas vienībām, tostarp, 87 M-1 Abrams tankiem un 18 pašgājēja artilērijas iekārtām M-109 Paladin.

Tika atzīmēts, ka pārvešana tiek izskatīta kā pilnvērtīgas mācības, kuru mērķis ir apgūt militāro spēku pārvietošanu Eiropas teritorijā iespējama militārā konflikta gadījumā uz kontinenta. Daļu militāro spēku tika plānots pārvest pa dzelzceļu un autoceļiem, tāpat bija jābūt iesaistītam ūdens transportam, kurš iepriekš šiem mērķiem netika izmantots.

Kas ASV meklējams Austrumeiropā

ASV ievērojami pastiprinājuši savu militāro klātbūtni un palīdzību Eiropas valstīm pēc Krimas atkalapvienošanās ar Krieviju un konflikta sākuma Ukrainas austrumos 2014. gada pavasarī. Operācija Atlantic Resolve sākās 2014. gada pavasarī pēc ASV iniciatīvas. Operācija tika ierosināta Vašingtonā, kas norādīja uz nepieciešamību demonstrēt savu uzticību NATO, jo reģions esot saskāries ar "jauniem, taču pazīstamiem draudiem".

Trīs gadu laikā ASV ir pārvietojušas uz Eiropu tūkstošiem vienību kara aviācijas un tehnikas: iznīcinātājus, tankus, haubices, bruņutransportierus u.c. Līdz ar tehniku Eiropā ieradušies vairāki tūkstoši karavīru un virsnieku.

Словацкие военнослужащие на военной базе в Адажи - Sputnik Latvija
Latvijā ieradušies vēl 152 NATO karavīri, šoreiz no Slovākijas

ASV informē, ka visa šī tehnika un karavīri dislocēti Eiropas valstīs atbilstoši rotānijas principam, kas nepārkāpj Krievijas un NATO pamata akta noteikumus, kuri liedz lielu bruņoto spēku pastāvīgu dislokāciju alianses jauno dalībvalstu teritorijā.

Taču Krievija uzskata, ka NATO faktiski ir pārkāpusi Akta noteikumus — no militārā viedokļa nav nekādas starpības starp spēku nepārtrauktu rotāciju un pastāvīgu dislokāciju.

Maskavā ne reizi vien paziņoja, ka nav ieinteresēti konfrontācijas kūdīšanā ar NATO — ne Baltijas reģionā, ne sazina vēl kaut kur, un uzsvēra, ka Krievija nekad neuzbruks kādai no NATO dalībvalstīm. Pēc Krievijas ĀM vadītāja Sergeja Lavrova vārdiem, NATO lieliski zina, ka Maskavai nav plānos kādam uzbrukt, taču viņi izmanto ieganstu, lai izvietotu vairāk tehnikas un bataljonu pie Krievijas robežām.

Pēc Krievijas ĀM oficiālās pārstāves Marijas Zaharovas sacītā, īsā laika posmā nesen militārajā nozīmē mierīgais Baltijas reģions pārvērties piefrontes zonā, kur vietēji iedzīvotāji ir spiesti apmaksāt NATO militārās spēles.    

Ziņu lente
0