Viedoklis

NATO sabojājusi gaisu Igaunijā. Lāči no austrumiem tagad vairs neparādīsies

© Foto : Estonian Defence ForcesУчения "Весенний шторм" в Эстонии
Учения Весенний шторм в Эстонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO karavīri – gaismas cīnītāji miermīlīgi pīpēja uz soliņa pie kazarmas Igaunijā. Kur gadījušies, kur ne, parādījās demokrātijas ienaidnieki uz jājamlāčiem. No draudīgās Muriniusas. Un sāka mūsu miermīlīgos NATO zaldātiņus sist. Šausmas? Bet tas ir tikai sākums.

Militārajās mācībās "Ezis" Igaunijā (2.-14. maijs) valsts Aizsardzības spēki kopā ar NATO un citiem uzticamiem draugiem atvaira izdomatas valsts – Muriniusas – agresiju. Muriniusiešu karaspēka mērķis ir destabilizēt situācju Igaunijā un radīt plaisu starp NATO locekļiem. Vārdu sakot, tīrās šausmas. Ļaunā un viltīgā Muriniusas valsts mācību kartē "gluži nejauši" atrodas mūsdienu Krievijas un tās sabiedrotās Baltkrievijas vietā, stāsta radio Sputnik Igaunija autors Vladimirs Barsegjans.

Igaunijas armijas karavīrs - Sputnik Latvija
Igaunijā militārajās mācībās ieradusies tikai trešā daļa rezervistu

Muriniusai ir sabiedrotie ar tikpat ļauniem nosaukumiem – Plumbeusa, Grizeusa un Kineriusa. Šīs valstis veido militāti politisko savienību Okazusu. Pa vienai un visas kopā tās nospļaujas par rietumu kultūru un mīda ar kājām demokrātijas vērtības. Tāda nu ir viņu daba.

Saskaņā ar NATO kopīgo militāro operāciju īstenošanas centra (Stavangeras pilsēta, Norvēģija) izstrādāto scenāriju, nelabi cilvēki no šīm nelabajām valstīm reiz savākušies kopā it kā priekš militārajām mācībām. Bet pēc tam nakts aizsegā izvērsuši kaujas ierindas un metušies virsū miera un demokrātijas glabātājiem no NATO.

NATO karavīri – gaismas cīnītāji miermīlīgi pīpēja uz soliņa pie kazarmas Igaunijā. Kur gadījušies, kur ne, parādījās demokrātijas kaujas lāči, kazaki ar suņu pajūgiem un pārējie muriniusiešu armijas mošķi un sāka sist miermīlīgos NATO zaldātiņus… kas viņiem atlika, kā vien aizstāvēties? 

Viltīgajam pretiniekam pretī stājas pamatīga armija, vairāk nekā 15 tūkstoši cilvēku. Kā mēdz teikt, "visi dzīvnieki pa pāriem". Te ir gan Igaunijas Aizsardzības spēki, gan brīvprātīgie no Kaitseliit. Rezervisti, policisti, glābēji, valkīrijas no sieviešu militarizētajām organizācijām. Ir arī sabiedrotie. Viņi pelnījuši atsevišķu uzskaitījumu. Kopā – apmēram divi tūkstoši. Viņi Igaunijā sabraukuši no Lielbritānijas, ASV, Dānijas, Vācijas, Polijas, Francijas, Latvijas, Lietuvas, Beļģijas, Kanādas, Somijas, Zviedrijas un Īrijas. Ir arī no Gruzijas un Ukrainas – kā tad lai bez viņiem iztiek?

Международные военные учения Summer Shield XIV в Латвии - Sputnik Latvija
Igaunijas un Latvijas vēsturē lielākās militārās mācības sākas 2. maijā

Briti un Dānijas karalienes pavalstnieki veido Tapā dislocēto NATO taktisko bataljonu. Pa rotai drosmīgu kareivju atsūtījušas Latvija, Lietuva, ASV un Kanāda. Somija atsūtījusi 250 obligātā dienesta kareivjus. Igaunijas debesīs lepni traucas Francijas iznīcinātāji Mirage 2000. Lido arī Polijas trieciennieki Su-22. no Gruzijas un Ukrainas atbraukuši štāba oficieri. Toties viltīgie īri nolēmuši atsūtīt tikai novērotājus – gan jau tāpat būs labi.

"Gaismas spēku" ierindā ir arī britu helikopteri, dažādas kājnieku kaujas mašīnas, bruņutransportieri un biedējoši tanki ar žvadzošām kāpurķēdēm. Viss šis pūlis formastērpos veselas divas nedēļas skraidīs, lēkās un šaus. Bojās gaisu un apkārtējo vidi ar izplūdes gāzēm, degvielām un smērvielām. Un biedēs vietējos ar vienu vienīgu mērķi – pierādīt paši sev un visai pasaulei, ka viņi ir gatavi cīnīties ar Muriniusu jebkurā dienas un nakts laikā. Drebiet, Muriniusa un tās sabiedrotie!

Оскал бурого медведя - Sputnik Latvija
Lācis iztraucējis militārajām mācībām Somijā

Tomēr jocīgi ir tas, ka novērotājs no malas, paskatījies uz vietējo trakomāju, secinās, ka ļaunā Muniriusa nemaz nav tik kareivīga. Tā pat piemirsusi ierasties uz šo kariņu.

Drīzāk gan jābaidās no tiem, kuri lēkā (jā, jā, sveiciens ukraiņu štābiniekiem!) gar Igaunijas un Krievijas robežām, vicina ieročus un šaudās uz visām pusēm. Skumjākais ir tas, ka pat neizdosies visu izskaidrot ar pavasara trakumu. Lieta tāda, ka "Ezim" līdzīgas mācības, gan ne tik vērienīgas, Igaunijā notiek cauru gadu. Tātad mums ir darīšana ar hronisku slimību, un pagaidām ārstiem vēl nav skaidrs, kā tā ārstējama.

Ziņu lente
0