Baltijas valstīm piešķirta Vestfālenes miera prēmija

© STEPHEN JAFFE / AFPIgaunijas, Latvijas un Lietuvas karogi
Igaunijas, Latvijas un Lietuvas karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prēmija tiek piešķirta reizi divos gados par īpašiem nopelniem miera stiprināšanā Eiropā un visā pasaulē.

RĪGA, 14. jūlijs — Sputnik. Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite Lietuvas tautas vārdā saņems Vestfālenes miera prēmiju, Baltijas valstīm šogad piešķirta balva par demokrātiskas attīstības piemēra sniegšanu un ieguldījumiem Eiropas miera attīstībā, vēsta Lietuvas prezidenta pils.

Prēmijas pasniegšana notiks šodien Vācijas Minsterē. Ceremonijā piedalīsies arī Latvijas prezidents Raimonds Vējonis un Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida. Baltijas valstis apsveiks Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers.

Baltijas valstu kultūras ministri - Sputnik Latvija
Baltijas valstis parakstījušas līgumu par sadarbību kultūras jomā

"Vestfālenes miera prēmija ir cieņas izteikšana visiem Lietuvas, Latvijas un Igaunijas iedzīvotājiem. Mierīga tautu atbrīvošana no okupācija un stingra apņēmība aizstāvēt brīvību un mieru joprojām ir paraugs visai Eiropai. Īpašu jēgu balvai piešķir arī tas, ka tā piešķirta Baltijas valstīm to mūsdienu valstiskuma simtgades gadā," teikts paziņojumā.

Raimonds Vējonis jau ieradies Vācijā, kur viņam, tostarp, ieplānotas tikšanās ar Ziemeļreinas-Vestfālenes premjerministru Arminu Lašetu un latviešu diasporas pārstāvjiem Vācijā.

Vestfālenes miera prēmija tiek piešķirta reizi divos gados par īpašiem nopelniem miera stiprināšanā Eiropā un visā pasaulē. To saņēmuši bijušais Čehijas prezidents Vaclavs Gavels, bijušais ANO ģenerālsekretārs un Nobela miera prēmijas laureāts Kofi Annans, Jordānijas karalis Abdulla II, bijušie Vācijas kancleri Helmuts Kols un Helmuts Šmits, Izraēlas diriģents Daniels Barenboims, Starptautiskās kosmosa stacijas ekipāža un Vācijas Karavīru apbedījumu kopšanas tautas savienība.

Prēmija tika dibināta 1998. gadā par godu 350. gadadienai kopš Vestfālenes miera līguma noslēgšanas dienas. Tas tika parakstīts pēc Trīsdesmit gadu kara beigām Svētajā Romas impērijā un ielika starptautiskā likuma un mūsdienu valstu sistēmas pamatus.    

Ziņu lente
0