Speciālists pastāstījis, kur Rīgā šobrīd peldēties aizliegts

© Photo Информационный портал Рижской думыСине-зеленые водоросли на пляже в Риге
Сине-зеленые водоросли на пляже в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības inspekcijas pārstāvis Normunds Kadiķis pastāstīja, ko darīt, ja jūs pamanāt zilaļģes.

RĪGA, 12. jūlijs – Sputnik. Neskatoties uz to, ka Rīgas dome atcēlusi peldēšanās aizliegumu Daugavgrīvas un Vecāķu apkaimē, situācija varētu ātri izmanīties, savukārt iedzīvotājiem jābūt piesardzīgiem, ja viņi pamanīs ūdenī zilaļģes, pastāstīja Latvijas Televīzijas ēterā Veselības inspekcijas pārstāvis Normunds Kadiķis.

Pēc viņa sacītā, aļģu masa, visticamāk, izaugusi tālāk no krasta, kaut kur Rīgas jūras līcī. To izplatīšanās ir atkarīga no laikapstākļiem, it sevišķi no vēja virziena. Iedzīvotāju risks tiek vērtēts vizuāli, ja pamanīta aļģu vairošanās, tad var tikt ieviesti dažādi ierobežojumi. Aļģes izdala bīstamus toksīnus, kas izraisa alerģiju. Ja pagadās iedzert ūdeni, iespējams nopietni saindēties.

Beigās Kadiķis atzīmēja, ka šobrīd viennozīmīgi nevajadzētu peldēties Bābelītes ezerā. Otrdien Rīgas pašvaldība aicināja iedzīvotājus laicīgi atturēties no peldēšanās Vecāķu pludmalē.

 

Taču nākamajā dienā Veselības inspekcijas speciālisti izmeklēja Daugavgrīvas un Vecāķu pludmales un atklāja, ka Daugavgrīvā nenotiek strauja zilaļģu vairošanās, ūdens ir vizuāli tīrs, līdz ar to peldēšanās ierobežojumi nav nepieciešami. Vecāķu pludmalē tika atrastas zilaļģes, kas tika izskalotas krastā, tāpat to izplatīšanās manīta seklajos ūdeņos, taču dziļumā ūdens palicis tīrs.

Drošības apsvērumu dēļ inspekcija aicina vecākus neļaut bērniem atrasties seklajos ūdeņos un piekrastes zonās, kur manīta zilaļģu vairošanās un ūdens iekrāsojies zaļajā krāsā. Tāpat no peldēšanās lūdz atturēties jutīgus cilvēkus, kuriem bieži vērojamas alerģiskas reakcijas uz ādas.

Pašvaldība uzstādījusi informatīvas norādes par peldēšanās ierobežojumiem pludmalēs.

Ziņu lente
0